Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hämndaktioner mot polishuset

Det var andra gången som Strömsundspolisen möttes av stängda dörrar på den egna polisstationen. Dörrarnas lås hade klibbats igen med tvåkomponentslim.

– Det kan verka som ett ungdomligt practical joke, men faktum är att det kan bli en fråga om liv och död, säger Göran Bergström, polischef i Strömsund.

Just den här gången var det ingen brådskande uttryckning som stundade för poliserna på nyårsaftonens morgon. Men förra gången, i augusti 2012, när låsen limmades hade polisen larmats om en försvunnen person som omgivningen tolkat som självmordsbenägen. Polisens utrustning var emellertid inlimmad på stationen.

– De som gör så här har inte i sin sinnesvärld att det kan få förödande konsekvenser. En sådan här sak kan förhindra att vi räddar liv, säger Göran.

Kan man säga att de förklarat krig mot polisen?

– Ja, det är lite så det är.

Björn Svanberg, närpolis och polisinspektör, berättar att de ser sabotagen som hämndaktioner.

– Vi har nystat upp en inbrottsvåg och det är det som de reagerar mot nu.

Många som utför en brottslig handling är inte medveten om vad den ställer till för den som utsatts, menar Björn.

– Det är viktigt att förklara konsekvenserna, att de förstör för sina medmänniskor när de begår brott.

Polisen tror sig veta vilka sabotörerna är. En grupp ungdomar som har blivit svikna av vuxenvärlden.

– Det är ungdomar som inte gått klart skolan, som inte blir sedda eller fått en chans. Det är vad de egentligen behöver. Kärlek och en chans att ändras, säger Göran.

Receptet på det är att göra tidiga insatser och ge möjlighet till föräldrastöd. Göran och Björn poängterar att det inte handlar om att döma ut någon.

– Vi planerar i detta nu en SOS, service och supportgrupp. Vi har pratat med företagare, socialen och arbetsförmedlingen. De här ungdomarna lever i en frånskild värld. Tanken är att hjälpa dem upp på fötter.

– De behöver kärlek och trygghet. Egentligen borde vi ha en patrull som bara åker runt och kramas, avslutar Göran.

Artikeln kommer från tidningen Strömsund.