Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är ett fall för Lyxfällan

Kommunpampen Sven-Åke Draxten (S) försvarar Bräcke kommuns skandalavtal med Folkets hus där Bräckes högstadium har sitt härbärge. Rakryggade står han och motiverar beslutet med att lösningen både är billigare och bättre. Är så verkligen fallet?

Draxten välkomnar medborgare att höra av sig och säger i ett meddelande att 'Alla handlingar i ärendet finns tillgängliga i Bräcke kommun och alla som vill se dessa eller diskutera ärendet är välkomna!'.

Som väljare i Bräcke kommun finns två alternativ i söndagens val. Antingen lyssnar man till Theresa Flatmos (C) krav om en oberoende utredning som granskar kommunens avtal med Folkets hus. Eller så följer man kommunens politiska tradition och röstar fram en socialdemokratisk majoritet.

Väljer man det senare bör man först ställa Sven-Åke Draxten några frågor.

I en sammanställd lista över de inköp Bräcke kommun gjort från Folkets hus under perioden 2009 till 2013 finns chockerande uppgifter som bör komma allmänheten till del.

De ekonomiska förbindelserna mellan kommun och Folkets hus har på kort tid ökat dramatiskt. Året 2009 köptes tjänster in för 4 828 932 kronor. Fyra år senare köptes tjänster in för 10 863 769 kronor. Det är en ökning på sex miljoner kronor. Ökningen är ofattbar och oförsvarlig gentemot skattebetalarna. Så allvarlig att det betingar ett deltagande i det populära tv-programmet Lyxfällan.

På en svart tavla kan då programledarna stapla upp alla de tusenlappar som hamnar i Folkets hus händer i stället för att stärka kommunen.

Inköpet av skolmåltider har ökat från 1 442 253 kronor till 2 197 455 kronor på fyra år. Än mer dramatiskt är det när man kollar på lokalhyran för skolverksamhet. Där har inköpet ökat från 1 180 484 kronor till 3 458 788 kronor under perioden 2009 – 2013.

Men det finns också områden där kommunen har minskat sina inköp. 2009 köptes personalkaffe in för 56 287 kronor. Året därpå upphörde inköp av personalkaffe. Samtidigt ökar representationskostnaderna med 100 000 kronor. Under perioden 2009 – 2013 har inköp av representation från Folkets hus ökat från 68 809 kronor till 173 309 kronor. Det handlar om ekonomiska prioriteringar får man anta.

Det finns hopp för framtidstro i Bräcke kommun. Men Draxtenokratin är inte svaret.