Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är sveriges yngsta pilot

Max Eriksson, 20 år, från Östersund är Sveriges yngsta helikopterpilot.

Han blev klar med sin utbildning nu i vintras.

– Det var utmaningen som lockade, säger han.

Max Eriksson säger att tanken att utbilda sig till helikopterpilot föddes för ungefär tre år sedan. Efter något år sökte han till Bristow academy i Florida, USA, som han själv beskriver som världens största helikopterskola. Han kom in på utbildningen och började plugga i februari i år. Nu har han tagit ett certifikat som gör att han har rätt att flyga kommersiellt i Europa, och under våren ska han ta den amerikanska motsvarigheten.

– Det var utmaningen som lockade mig att vilja bli helikopterpilot. Jag ville göra något annorlunda, och inte sitta på ett kontor, säger han.

Max Eriksson säger att han är yngst på utbildningen, men det är inte bara där som han är yngst.

– Jag har pratat med Transportstyrelsen och då har jag fått höra att jag är Sveriges yngsta helikopterpilot, säger han.

Hur känns det?

– Det är roligt, med samtidigt tänker jag inte på det så mycket, säger han.

Inom ett par år skulle han gärna vilja jobba som pilot i Stavanger och flyga ut personal till oljeplattformar.

– Men jag skulle också gärna kunna tänka mig att komma tillbaka till Sverige och jobba som pilot på en ambulanshelikopter i framtiden. Men då måste jag ha betydligt fler flygtimmar än vad jag har i dag, säger Max Eriksson.

Hur ser du på riskerna med att flyga?

– Jag tänker ofta på riskerna. Men de flesta olyckor som sker beror på att piloten gör misstag. Är man väldigt fokuserad så minimerar man riskerna, säger han.