Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han berättade om tiden i förintelseläger

Tobias Rawet vädjar till ung­domar att inte sänka sina blickar. I går berättade han om sin tid i förintelseläger för elever på Storsjöskolan.

Gymnastiksalen på Storsjöskolan fylldes under gårdagen med åttor och nior. De fick höra en intensiv och gripande berättelse.

– Jag tror aldrig att de har varit så här tysta, säger en anställd på skolan.

Tobias Rawet hamnade i ghettot när han var 4 år. Två år senare hamnade han i koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland. Redan som barn bestämde han sig för att han skulle berätta om sina upplevelser för omvärlden.

han inte berättar sin historia som terapi. Hans arbete är för ungdomarnas skull:

– Jag vill att framtida generationer ska veta hur det var, så att det inte händer igen.

När Tobias Rawet började sitt arbete med att berätta om sina upplevelser för tio år sedan. Han hoppas kunna fortsätta tills benen inte bär honom längre. Nu är hans arbete viktigare än någonsin, han menar att situationen i landet i dag påminner om händelserna som startade andra världskriget.

– Sverige är i dag, liksom Tyskland var då, ett land i kris med lågkonjunktur. Naturligtvis inte i samma skala, men det var så här det började en gång i tiden. Våldet mot minoriteter och oliktänkade ökar. Främlingsfientliga partier får större plats i samhället. Det är en oroväckande situation, säger Tobias Rawet.