Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir politisk redaktör på ÖP

Marcus Persson, 26, som efter påsk tillträder som Östersunds-Postens nya politiska redaktör. Vad får dig att lämna ett jobb på riksdagen mitt i ett valår?

– Jag längtar hem till Jämtland. Jag kommer från Börtnan. Jag har alltid vetat att jag är en återvändare.

Vad finns det mer att berätta om dig?

– Jag jobbar just nu som politiskt sakkunnig på Centerns riksdagskansli. Jag är rådgivare i närings- energi- och jämställdhetsfrågor. Jag gick i Skålans skola och sedan i Svenstavik på högstadiet och på Wargentinsskolan på gymnasiet. Jag har också läst i Uppsala, jobbat på Svenskt Näringsliv och jobbat som ledarskribent i Norrtelje och på Gotland.

ÖP:s ledarsida fick för en tid sedan stor uppmärksamhet efter en ledare där Fredrick Federley fick kritik. Kommer du också att ifrågasätta hans liberala ideal?

– Jag har inga planer på det. Jag kommer att skriva om regional utveckling. Många har bilden av Norrland som förlorare men det är mycket som händer som är positivt och jag tycker mig se en vändning. Jag vill nyansera bilden.

Tycker du att ledarskribenter ska hålla med det parti de står nära eller är det viktigt att hålla avstånd?

– Det centrala är att vara oberoende. Man skriver för en anda, men inte för ett partiintresse.

Vad tycker du Centern ska göra för att vinna opinion?

– Påminna om vad centern är och prata om saker som är angelägna för människor och som berör deras vardag. Har man inte relevanta frågor blir man inte vald.

Din första ledare, vad kommer den att handla om?

– Det är nog en lågoddsare att den kommer att handla om Europa. Jag vill kommentera det som är dagsaktuellt, men jag blir ledsen om folk struntar i det valet.

Till sist; får du ofta frågor om kylan när du säger att du kommer från Börtnan?

– Jag brukar säga att det är varmare än man tror och att vi som kommer därifrån kompenserar med vår varma personlighet.