Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han fick sitt nya älgtorn saboterat

När Sten Paulsson fick flera hjärtinfarkter 2012 blev byggandet av ett jakttorn hans sätt att steg för steg återfå självförtroendet och komma tillbaka till ett normalt liv igen. Nu har vandaler förstört tornet.

– Det känns som ett angrepp mot mig, säger han.

Annons

Intill vägen utanför byn Gisselåsen ligger resterna av det som så sent som i fredags var Sten Paulssons stolthet. Ett älgtorn han byggde när han hade det som svårast, på väg tillbaka efter en serie hjärtinfarkter som höll på att kosta honom livet.

Nu är det nedhugget och omkullvält. Inuti det ligger inventarierna huller om buller och det är en märkbart tagen Sten Paulsson som kliver runt i bråten. För det andra kanske bara såg som ett trätorn var för honom själv ett av hans livs viktigaste projekt.

– Det var så svårt att komma i gång efter hjärninfarkterna och jag var så otroligt glad och stolt över mig själv att jag lyckades med det här. Det tog lång tid men det var det som gjorde att jag lyckades ta mig tillbaka. Nu känns det mindre roligt kan jag säga, säger han.

Det är tydligt att gärningsmännen har ansträngt sig för att förstöra tornet, för det var byggt i grovt virke på stabil grund och hade stått oberört genom Stormen Ivar medan träd omkring det rasade till marken.

Själv fick han reda på det genom att en granne som kört förbi tornet ringde upp och berättade vad som hänt.

– Jag är glad att jag inte hittade det själv, för som hjärtinfarktare tål jag inte så mycket upprördhet, eftersom det kan resultera i ännu en infarkt.

Troligtvis är det en yxa som har använts för att förstöra tornet, men av de spridda huggen att döma är det inga rutinerade timmermän som varit i farten, bedömer Sten som har polisanmält vandalismen och fått ett ärendenummer.

– Jag förstår ju att de kanske inte har tid att åka ut på sådant här men om någon skulle ha sett något misstänkt här under helgen så tar jag tacksamt emot tips, säger Sten Paulsson.

Sten Paulssons torn är bara ett av många älgtorn som saboterats i länet under senare år, bland annat i Hallen och Brunflo. I fjol satt en 51-årig man anhållen får vissa av dåden men ingen har ännu dömts för dem.

Enligt Per Thelin på polisen var det två månader sedan senaste anmälan om jakttornssabotage kom in från länet och han håller det för troligt att händelsen i Gisselåsen liksom flera andra fall handlar om allmän djurrättsaktivism snarare än något personligt angrepp.

– Det skulle inte förvåna mig om det var någon som åkte runt och bara råkade få syn på tornet. Om någon har sett någon som uppehållit sig på platsen under helgen eller hör någon säga saker som kan ha med det här att göra så får de gärna höra av sig till oss, säger Per Thelin.