Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han flydde för sitt liv – nu ställer Morteza ut sina verk under Konstens vecka

För tionde året i rad är det dags för Konstens vecka. Nyanlända Morteza Jamshidi beskriver sin flykt från Afghanistan till Sverige genom bilder som går att se på Jamtli.

Årens teman för konstveckan är två och det ena är mångfald. På Storsjöteaterns Konstkuben, Jamtlikaféet och i lanthandeln i Krokom kommer nyanlända konstnärer ställa ut sin konst inom den närmsta veckan.

En av dem är 17-åriga Morteza Jamshidi. Han kom till Sverige för ungefär 1 år sedan efter flykten från Afghanistan och hans utställning "På flykt över havet" är en samling teckningar som handlar om just det.

För två veckor sedan fick han kontakt med sin familj efter att de skiljts åt i Iran under flykten.

– Det var ett speciellt samtal som inte går att beskriva, att få höra min mamma och hur glada alla blev, säger han.

Han tar upp sin mobil och visar en teckning på ett halshugget flickhuvud som ligger i en blodpöl.

– Sådant här har jag sett, säger han och sträcker fram telefonen.

Det var inte länge sedan han befann sig på flykt och nu vill han lyfta fram flyktingarnas situation.

– Folk dog längs vägen, ramlade av båtarna eller så. Livet här är så annorlunda, här kan man planera livet och leva.

Han ser ner på bordet där en del av verken som kommer att visas på Jamtli ligger. De föreställer flyktingar som åker båt över Medelhavet från Turkiet till Grekland, beskriver flyktingarnas väg mot Europa, flyendes från kriget. En liten kille sitter på en båt och ser en man ramla i vattnet, det kan hända vem som helst, säger Morteza.

– En båt kunde räcka för 30 personer, men smugglarna tog med 70 personer för de brydde sig inte om folket, berättar han.

Bilderna beskriver också människor som tappat räkningen, tappat uppfattningen om dag och natt, människor utan mening och mål, säger han.

– Med de här bilderna vill jag beskriva mina känslor och visa hur folket på flykt har det. Jag hoppas att det ska bli fred i hela världen, att alla människor från samma rättigheter, att vi älskar varandra och får ett lika värde. Det ska inte spela någon roll vilket språk man talar eller var man kommer ifrån. Det är min dröm.

Riksförbundet Sveriges konstföreningar har initierat Konstens vecka sedan 30 år tillbaka.

– Det har sett väldigt olika ut i landet med arrangemanget, men här i länet har vi varit ganska aktiva sedan 2006.

I år är det tioårsjubileum och över 50 punkter, uppdelade på alla länets kommuner – utom Bräcke, finns i programmet.

Ser ni ringar på vattnet?

– Det har inte blivit fler konstföreningar, eller så, även om man kanske önskat det. Men däremot så har aktiviteten spridit sig, det har blivit enklare att få igång arbetet. Man vill vara med, säger Ellen Hyttsten, ordförande Sveriges Konstföreningar distriktet Jämtland-Härjedalen.

Nytt för i år är att "konstklippkortet" numera gäller gallerier över hela länet.

– Vi ska försöka få ut folk, även utanför Östersund, säger Jeanette Wahl från Jamtli.

Förutom temat mångfald behålls temat "arbetets konst" från förra året för att stimulera konstföreningar och för att ta konsten in till arbetsplatser. I dag finns det 14 konstföreningar i länet, varav 3 är arbetsplatskonstföreningar.

– Här i länet är vi ganska aktiva under Konstens vecka. Men det är inte bara konstföreningarna som är det, utan även gallerierna och konstnärerna. Och så samarbetar vi med Regionen och flera kommuner. Vi vill jobba brett, säger Ellen Hyttsten och fortsätter;

– Jag har fått höra ibland att "sälj all konst på landstinget" för då får man lite fler operationer. Och det får man ju tillfälligt, men om man tänkte sig ett samhälle helt utan konst... Ja, vi skulle nog dö en slags själslig död. Jag tror vi underskattar det.

Konstens vecka i Jämtland Härjedalen pågår 1– 9 oktober. Den officiella invigningen äger rum på Storsjöteatern, lördag klockan 13. Klara och Dexter står för musiken.

För att ta del av programmet, besök