Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han frias från flygplatsintrång

Den 16-årige pojken skadade en bil och en takbox när han tog sig över taggtrådsstängslet till Åre Östersund flygplats.
Men både åtalet om olaga intrång och skadeståndsanspråket ogillas.

Det var 10 april i år som 16-åringens styvpappa, Ghader Ghalameres från Torvalla, skulle avvisas till Iran som han tidigare flytt från av politiska skäl.

Skälet var Migrationsverkets regler om att uppehållstillstånd i Sverige måste sökas från hemlandet, även när det som i Ghaders fall med stor sannolikhet kommer att beviljas.

För Ghaders hustru, deras barn, och hennes barn från ett tidigare äktenskap har alla uppehållstillstånd i Sverige.

Paragraferna tar heller inte hänsyn till uppenbara risker att personer fängslas.

Den morgonen som Ghader, bevakad av polis, skulle flygas från Frösön kom hans familj och många vänner till flygplatsen för att försöka stoppa utvisningen. De delade bland annat ut flygblad till flygplanspassagerarna.

Några personer, bland andra Ghaders hustru, lyckades ta sig in på flygplatsområdet. I kaoset och tumultet svimmade hon.

När hennes 16-årige från andra sidan stängslet såg henne ligga på marken omgiven av polis, polishundar och flygplatspersonal tog han bilen och takboxen som avstamp och hoppade över stängslet.

När han kom fram till den avsvimmade modern greps han av polis.

Under rättegången i Östersunds tingsrätt hävdade 16-åringen att han handlat i nödvärn för att undsätta sin mamma.

I sin dom skriver tingsrätten att det finns förutsättningar att döma pojken både för olaga intrång och att ålägga honom att betala drygt 9 000 kronor i skadestånd till det företag som äger den skadade bilen och till den man som äger takboxen.

Men den skriver så här om skälen till att ändå fria honom helt:

"Han befann sig i en extremt svår situation med en styvpappa på väg att avvisas till en säker död och en mamma som låg ihopsjunken på flygplatsen".

Domstolen noterar att 16-åringens erfarenheter av och uppfattningar av poliser och myndighetspersoner gör att han inte känner den tillit som infödda svenskar ofta har.

"Tingsrätten finner alltså att han ska vara fri från ansvar för de gärningar han är åtalad för eftersom han handlat i en vad han själv uppfattat vara en nödsituation och att han dessutom haft svårt att besinna sig", skriver rätten.

Vänsterriksdagsledamoten Malin Björk och en rad andra av passagerarna vägrade att spänna fast sig och protesterade mot den planerade utvisningen, och Ghader Ghalameres fick lämna flygplanet.

Han placerades i förvar hos Migrationsverkets enhet i Gävle men släpptes fri efter några dagar sedan Migrationsverket beslutat att ompröva hans fall.

Läs mer:

Ghader fruktar att de aldrig kommer att ses igen

"Jag vet inte hur jag ska tacka Östersunds folk"

800 demonstrerade för Ghader

Hon protesterade på planet