Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har bjudit in världens författare i 20 år: "Det är en mission att få människor att upptäcka läsningen"

Han har sammanfört läsare med författare från hela världen. När Internationell författarscen nu firar 20 år har eldsjälen Ingemar Fasth bjudit in tidigare gäster som har gjort ett särskilt stort intryck.

När den lågmälda Nobelpristagaren Wislawa Szymborska var på besök lärde han sig en lång fras på polska till hennes ära. Att stjärnförfattaren Chimamanda Ngozi Adichie skickade en personlig fotbollshälsning till fotbollslaget Östersund FK var hans förtjänst.

I över 20 år har den konstnärlige ledaren Ingemar Fasth välkomnat författare från hela världen till Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

– De få minuter jag presenterar författarna vill jag försöka få dem att förstå att det finns ett skäl till att just de är här, förklarar han.

Sammanlagt har över 550 författare mött en svensk publik på Fasths initiativ, från den allra första inbjudna Gail Anderson-Dagartz till Anne Carson, Paul Auster, Umberto Eco och Margaret Atwood. Ett av de mest efterlängtade mötena inträffade förra året.

– I tolv år försökte hennes svenska förlag bjuda in Nina Bouraoui. Plötsligt tackade hon ja. Och det blev ett samtal helt i samklang med hennes författarskap. Sedan höll hon ett tal till publiken, förlaget och verksamheten. Det var ett av de stora ögonblicken, berättar Ingemar Fasth.

Inför jubileumsveckan har han bjudit in några av dem som har gjort störst intryck. Under fem dagar möts bland andra Marie Darieussecq och Kim Thúy, Asli Erdogan och Ian McEwan, samt Linn Ullmann och Kjell Westö.

– Det roliga är att alla sade ja.

Samtalen brukar bli innerliga. Genom åren minns Ingemar Fasth bara två "mekaniska" författare.

– Isabel Allende och en spansk författare som var så sönderintervjuad att han var som en maskin. Han lyssnade knappt på frågan.

Ingemar Fasth tror att det har ett särskilt värde att människor får prata till punkt i denna tid av "splitter och fragment". Poängen är inte att bara bjuda in litterära giganter, poängterar han, utan också att få folk att upptäcka nya namn. Som gammal bibliotekarie ser han sig gärna som en folkbildare.

– Det är en mission att få människor att upptäcka läsningen, säger han entusiastiskt.

– Den här verksamheten får aldrig läggas ned. Det handlar inte om att man ska bli starstruck utan om att litteraturen ger oss så mycket att tänka och reflektera över. Många vill väldigt gärna lyssna till människan bakom författaren.

Elin Swedenmark/TT