Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har skapat ett webbfilter mot nätdroger

Med ett webbfilter försöker Jonas Boström stoppa handel med lagliga, men livsfarliga nätdroger – något han även har blivit prisad för av landshövdingen.
– Nu ska jag gå vidare med det här, säger han.
Artikeln kommer från Allehanda.se.

Jonas Boström är polis i det civila, men säger samtidigt att det inte har någonting att göra med den innovation han nu har skapat.

– Har man egna barn kan man lätt sätta sig in hur farligt det är med alla nätdroger. Ofta marknadsförs livsfarliga preparat under oskyldiga namn, säger han.

Idén fick han för något år sedan. Sedan dess har en stor del av fritiden ägnats åt att jobba fram det som i dag har blivit ett webbaserat filter.

– Grejen är att det många gånger är lagligt, men att det ändå har blivit ett växande samhällsproblem.

Riktigt hur mycket tid han har lagt ned på sin innovation kan han inte säga, mer än att det rör sig om ett stort antal timmar.

– Idéerna har kommit eftersom. Är jag bara hemma och har tid, då sätter jag mig ner och jobbar, säger han.

I korta drag handlar Jonas Boströms innovation om en unik metod, byggd på ett webbfilter, som riktar sig mot lagliga nätdroger. Ungefär något liknande de filter, som stoppar unga från att porrsurfa på datorer i skolor.

– Jag har ju märkt av problemet, inte minst i media. Det värsta är ju att ingen tidigare har gjort något åt det. Därför tänkte jag att jag försöker göra något själv.

Följden har blivit att Jonas Boström numer har ett litet företag, som han säger är inne i en uppstartsfas.

– Jag har fått en del hjälp och stöd. Bland annat av Almi och länsstyrelsen – och naturligtvis nu även Skapas utvecklingsstipendium, säger han stolt.

På sikt hoppas han dock på att hitta någon typ av företag att kunna utveckla sina idéer med.

– Drömmen är att det här ska kunna växa och då behövs en samarbetspartner.

I ett första skede hoppas han nu att kunna fånga intresse från kommuner, skolor, bibliotek och liknande.

– För att undvika upptäckt av föräldrar och andra vuxna använder ofta ungdomar offentliga datorer, typ på skolor och bibliotek. Genom det här filtret på datorn förhindrar man de från att köpa de här lagliga, men livsfarliga drogerna.

För några veckor sedan fick Jonas Boström ta emot stipendiet på 15 000 kronor vid en prisceremoni på residenset i Härnösand. Följden av detta är att han nu gått vidare till en riksfinal i Stockholm, med chans att vinna ett betydligt större stipendium.

Fotnot: Jonas Boström relativt nystartade företag heter Zertus webguard.