Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har skrivit tre miljoner artiklar på Wikipedia

När Sverker Johansson upptäckte att på Wikipedia står det mer om krigen i "Sagan om ringen" än om Vietnamkriget, tog han saken i egna händer och i dag har han producerat cirka tre miljoner artiklar på sajten.
Artikeln kommer från Dala-Demokraten.

Falubon Sverker Johansson har cirkulerat runt i media under de senaste dagarna. Han har inte bara uppmärksammats av riksmedia, utan under intervjun ringer BBC honom tre gånger.

– Det är överväldigande och överraskande. Det började med att Wall street journal skrev en artikel om mig som hamnade på deras etta, sedan har det fortsatt, säger han.

Sverker Johansson arbetar till vardags på Högskolan Dalarna men är också en av Wikipedias flitigaste författare. Han har skrivit närmare tre miljoner artiklar på informationssajten. Det är cirka 10 000 artiklar om dagen. Men det är inte Sverker Johansson själv som sitter och skriver varje artikel. Utan han har designat ett datorprogram som aktivt letar information i offentliga databaser och sedan skapar artiklar från det.

– Ideen kom från att jag märkte att Wikipedia hade ett stort glapp av information som behövde fyllas. Wikipedias vision är att samla mänsklighetens kunskap och göra den tillgänglig för alla och jag tror på den visionen, säger Sverker Johansson.

Han vill fortsätta sitt arbete då han märkt att det finns en demokratisk kunskap på sajten som han vill förändra.

– De flesta som skriver på Wikipedia är unga vita nördiga män. På Wikipedia står det mer om krigen i "Sagan om ringen" än om Vietnamkriget. Det är också ett problem mellan nordliga och sydliga länder. Man kan hitta mer information om vilken skithåla som helst i Sverige, än om miljonstäder i Kina, säger Sverker Johansson.

Att designa programmet tog tre månader och datorprogrammet började producera artiklar hösten 2012. Han har designat det så att det producerar artiklar om djur- och växtarter. Han märkte att det fanns flera miljoner djurarter som saknades på Wikipedia.

– Den som söker information på nätet får ofta inte en breddad bild. Jag vill kunna göra Wikipedia tillgängligt för folk som inte är biologer eller engelsktalande, som inte vet hur man läser av de offentliga databaserna, säger Sverker Johansson.

Arbetet med att fylla Wikipedia om djur- och växtlivet kommer var avslutat om några månader. Men Sverker Johansson vill inte sluta där.

– Jag har funderat på att skriva om manliga och kvinnliga författare, eftersom det finns en tydlig brist på information om särskilt kvinnliga författare.

Artikeln kommer från Dala-Demokraten.