Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har världens ögon på sig redan som treåring– travhästen själv tar det hela med ett leende

Algot Zonett är bara tre år gammal, men har redan pressen på sig från omgivningen.
Så kan det gå när man har kända föräldrar.
"Han tänker nog inte på det, men alla pratar ju bara om det", säger skötaren Therese Lindeberg.

Han har precis blivit borstad och smutsen efter lek och rullning i hagen är som bortblåst. Algot Zonett ska springa sitt viktigaste lopp hittills – för trots sin ringa ålder har den treåriga hingsten redan hunnit med ett par i sin karriär.

Och trots sin ålder ärdet många som har pratat upp Algot. Och det är något han kommer att få vänja sig vid. Hans pappa är nämligen den världsberömda Maharajah som bland annat har en seger i Prix d'Amerique på meritlistan och har sprungit in över 20 miljoner kronor under sin karriär. Och som mamma har han Hilda Zonett, som även hon sprungit in miljontals kronor, närmare 16 miljoner kronor.

– Han tänker nog inte på det, men alla pratar ju om det. Jag minns första gången han skulle starta så hörde man om det under värmningen och allting, det var många som satte en otrolig press på honom, men det får han nog vänja sig vid, säger Therese Lindeberg som har skött om hästen ända sedan han kom till Sverige och den tidigare Bergsåkertränaren Robert Bergh i somras.

Det är mindre än ett dygn kvar till starten som ska ta honom till finalen i E3, det finaste loppet för en treåring inom travet.

Men Algot verkar inte ha några nerver. Och precis som vilken treåring som helst verkar han inte bry sig om att han precis blivit ren utan springer runt i hagen och bestämmer sig för att återigen lägga sig ner och rulla runt i gräset.

– Han har lite av sin mammas humör i sig och är väldigt busig och så. En gång kom han emot mig och skulle bita mig när jag skulle göra honom i ordning, men han har inte fått tag på mig än. Det kommer väl någon gång, säger Therese Lindeberg samtidigt som ögonen glittrar när hon tittar på Algot Zonett.

Det är tydligt att hästarna i stallet betyder mycket för henne och hon säger att hon blir nervös bara av att tänka på loppet.

– Man vill ju bara så hemskt gärna att det ska gå bra, men samtidigt hänger mycket på att han har en bra dag och att kusken har en bra dag.

Algot startar på det sjunde spåret i det tionde loppet. Och målet är att ta sig i mål som en av de två första. Det skulle nämligen innebära att han tar sig vidare och kvalar in till finalen i E3.

Det här är Algot

Namn: Algot Zonett

Ålder: Tre år

Famlj: Mamman Hilda Zonett, pappan Maharajah och sju syskon.

Intressen: Livsnjutare. Gillar att leka i hagen och att rulla sig – helst i lera. Är också social och gillar människor.

Favoritmat: Allt. Äter allt som kommer i sin väg, men ska det lyxas till så slinker en morot lätt ner.

Smultronställe: Hagen. Där kan han leka fritt och rulla sig.

Bakgrund: Ägs av Thomas Wiklund och tränas av tidigare Bergsåkertränaren Robert Bergh.

Aktuell: Springer kvalet till finalen i E3 i kväll.