Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har Zlatan som kund

Trots att han passerade pensionsstrecket för drygt ett decennium sedan vägrar Sigvard Birgersson släppa greppet om skotrarna i Kaxås. Hundra nya skotrar glider ut från familjeföretaget varje år. Bland kunderna finns fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Annons

På macken i Kaxås kan man köpa bensin, fiskedrag, tidningar, godis, tobak, stövlar och verktyg och mycket annat. I lokalen intill butiken ryms den avdelning som svarar för den större delen av omsättningen; snöskotrar, service och tillbehör till dessa. Här i snöskoterlandet Offerdal har familjen Birgersson etablerat sig som en stor återförsäljare av snöskotrar.

– Kunderna kommer från hela Jämtland och vi har en del beställningar från Stockholm också, säger Sigvard Birgersson samtidigt som han och hans söner Hans och Lars-Ove guidar runt i lokalerna.

Även om vintern känns avlägsen denna soliga höstdag så är snön i antågande och då är det nära till hands och tro att snöskoterförsäljningen blomstrar, men faktum är att affärerna görs oftast upp före midsommar.

– Branschen fungerar så att de flesta beställningar görs redan före midsommar och har man inte beställt i somras kan vissa modeller vara slut redan nu under hösten, säger Lars-Ove Birgersson som tillsammans med sin bror Hans också arbetar i företaget.

Enligt SCB finns det runt 200 000 snöskotrar i trafik i Sverige. Siffran har nästan fördubblats det senaste decenniet. Det som från början var ett föremål för att underlätta arbete har nu blivit ett allt populärare fritidsnöje och ett dyrt sådant.

För en värstingmaskin får man som kund hosta upp runt 150 000 kronor och det är svårt att komma under 90 000 kronor för en ny skoter.

– Bergsklättringsmaskiner har blivit populära de senaste åren bland yngre åkare medan arbets- och terrängskotrar säljs mest till familjer, säger Lars-Ove Birgersson.

Polaris och Lynx är de märken som framför allt fyller lokalerna i Kaxås och enligt Birgersson försöker återförsäljarna i Krokom komplettera varandra i sortimentet. Med åren har de norska kunderna blivit fler. Bland de mer spektakulära skoteraffärerna som gjordes i Kaxås i fjol är den med Zlatan Ibrahimovic som köpare.

– Vi har leverat två snöskotrar till hans jaktstuga i Offerdalsfjällen. Men jag vet inte om det är Zlatan som kommer att köra skotrarna, säger Sigvard Birgersson.

– Det beror väl på vad det står i hans klubbkontrakt med tanke på skaderisker och sådant. Han kanske inte får köra skotrarna som han köpt, spekulerar Lars-Ove Birgersson och konstaterar att det hur som helst kändes hedersamt att ha den kände fotbollsspelaren Zlatan som betalande kund.