Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hävdar att bilden är falsk

En ledande nyhetssajt har rankat Jens Nilsson (S) från Lugnvik som en av de minst aktiva av Sveriges 20 ledamöter i Europaparlamentet.

– Jag har varit där i bara två år. Jag är väldigt aktiv även om jag inte får åt mig rapportörsuppdrag, säger han.

Sajten "Europaportalen" som ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv och den svenska fackföreningsrörelsen medger att det ligger Jens Nilsson i fatet att han inte fick sin plats i EU:s parlament förrän strax före jul 2011.

Det var 1,5 år efter att 18 av de 20 valda svenska ledamöterna kunde inleda sina uppdrag.

Jens Nilsson och piratpartisten Amelia Andersdotter, och ytterligare 16 valda ledamöter från andra EU-länder, blev offer för att bland annat flera länder dröjde med att skriva under ändringsförslaget att utöka antalet ledamöter i Europaparlamentet till det antal som faktiskt gällde för EU-valet som hölls 4-7 juni 2009.

Därmed har Jens Nilsson och Amelia Andersdotter haft kortare tid på sig att skapa en ställning i sina utskott och i sina partigrupper för att blir utsedda till rapportörer och "skuggrapportörer" i olika frågor.

Det är bland annat sådana uppdrag som Europaportalen räknat samman och kommit fram till att folkpartisten Cecilia Wikström märkts mest och haft störst inflytande av de 20 svenskarna, och att Anna Ibrisagic (M) varit minst aktiv.

Jens Nilsson framhåller att han vid sidan av sin ordinarie plats i utskottet för regional utveckling och sin suppleantplats i fiskeriutskottet jobbat mycket med reglerna för offentlig upphandling, utan att det synts i statistiken.

Där har belgaren Marc Tarabella varit rapportör och haft stort inflytande i förhandlingarna som ledde fram till att EU:s ministerråd i januari fattade ett beslut som enligt Socialdemokraterna innebär att kommunerna bland annat måste ta stor hänsyn till att gällande kollektivavtal följs vid upphandlingar.

– Han har gjort ett jättebra jobb och jag har hjälpt till som sjutton, säger Jens Nilsson.