Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hittade inga bevis för svartjobb

Tord Wickzell gav Krokom bakläxa inom en rad områden när han redogjorde för sin utredning i Refugioaffären på fredagen. Men några bevis för att flyktingbarn har jobbat svart har han inte funnit.

Annons

Krokoms kommun måste vidta en lång rad kraftfulla åtgärder för att Refugio, kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn, ska leva upp till Migrationsverkets och kommunens regelverk. Den slutsatsen drar konsulten Tord Wickzell efter att han utrett misstankarna om att Refugiochefen förmedlat barn som svart arbetskraft till hotellet som inhyser verksamheten.

Däremot har han inte hittat några bevis för att barn verkligen har använts som svart arbetskraft på hotellet eller att Refugiochefen förmedlat barn till svartjobb. Detta trots att själva ursprunget till utredningen var det interna mejl där hon uttryckligen erbjöd två barn att jobba svart.

– Arbetsledaren har skrivit ett mejl med ett korkat innehåll, det är min uppfattning och vi borde kunna förvänta oss något bättre. Hon vet inte varför hon skrev så, sade Tord Wickzell under sin dragning inför länets samlade presskår.

Refugiochefen har själv begärt att få bli entledigad från sin tjänst, men Tord Wickzell rekommenderar kommunen att fortsätta anlita henne som konsult i frågor som rör flyktingbarnen.

Men efter att ha friat sin uppdragsgivare i själva svartjobbsfrågan skärpte han tonen gentemot både Socialförvaltningen och kommunens ledning.

– Avsteg från Migrationsverkets och kommunens regler har skett och kommunen bör utreda om något arbetsrättsligt fel har begåtts, som kanske då kan rubriceras som tjänstefel, sade Tord Wickzell och redogjorde sedan för en rad olika åtgärder som han anser att chefen för Individ- och familjeomsorgen, Helena Westin, bör vidta. Den första är att uppfylla Refugiochefens önskemål att få avsluta sin tjänst.

Även Socialchef Ulf Norring och kommunchefen Ola Skyllbäck fick sin beskärda del av kritiken, där den senare uppmanades att vidta åtgärder för att offentlighetsprincipen inte ska riskera att åsidosättas på kommunen.

Ola Skyllbäck medgav under presskonferensen att det finns brister i kommunens hantering av e-post, något som ÖP har redogjort för i sin rapportering från Refugioaffären, och att kommunen redan utreder frågan.

– Vi startade det här jobbet redan vid årsskiftet. Vi måste se över vår dokumenthanteringsplan. Vi har nämligen olika sådana i förvaltningarna, upptäckte vi när vi gjorde en revision av det här och vi har ingen samsyn på hur vi hanterar dem. För att klara av lagkraven behöver vi göra en resa. Det är vi mycket väl medvetna om, svarade han på frågan vad kommunen tänker göra åt saken.

Alla de 39 personer som Tord Wickzell har intervjuat i sammanhanget ska ha intygat att inga barn farit illa på Refugio i de sammanhang som hans utredning omfattar.

Barnen själva har inte fått kommit till tals i utredningen.

Läs mer:

- Vi har en lång resa framför oss

Hela Wickzells utredning hittar ni här