Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kämpar för miljön i Lillsjön – men vill inte koppla in sitt avlopp vid Östersjön

Han förklarade högljutt att kommunen borde rädda Lillsjön.
Samtidigt tog Mats Deltin från Odensala strid för att få slippa kommunalt avlopp vid sin sommarstuga i Kalmarsund. Där miljön är som allra känsligast.

Nu smälter snön. Men det brukar dröja ett tag till innan den massiva snötippen intill Lillsjön i Odensala har krympt helt.

Hur Lillsjön mår och om den påverkas av tungmetaller från snötippen och dagvattnet från industriområdet i Odenskog blev aktuellt för några år sedan. Då började pensionerade naturvårdsdirektören från länsstyrelsen, Mats Deltin, att engagera sig. Han skrev insändare och ringde kommunen för att förmå dem att rädda Lillsjön.

Samtidigt gjorde han allt för att få ha kvar sin privata avloppsanläggning vid sin sommarstuga vid Östersjön.

Där han bor på somrarna finns särskilda krav på rening. Det gick Mats Deltin emot.

Torsås kommun ligger söder om Kalmar och kustlinjen vetter mot Kalmarsund. Där är miljön i Östersjön känslig, så känslig att kommunen har valt en extra hög skyddsnivå i en strandremsa 300 meter från kustlinjen.

Enskilda avlopp som finns i denna remsa ska stängas och såväl fritidshusägare som permanentboenden ska kopplas in på kommunalt avlopp, har kommunen bestämt. Kommunen har jobbat med Östersjöns miljöfrågor i 15-20 år med fokus på rening av avloppsvatten. Kommunalt avlopp sågs som en nyckelfråga speciellt som trenden är allt mer fastboende i renoverade sommarstugor.

Mats Deltins sommarstuga ligger 40 meter från Östersjön och infiltrationsbädden från trekammarbrunnen ligger knappt 70 meter från havet. När kommunen krävde inkoppling till avloppsnätet protesterade Mats Deltin.

Ärendet gick till VA-nämnden. Nämnden beslutade till kommunens fördel. Då överklagade Mats Deltin till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Samtidigt som han argumenterade för att Östersunds kommun skulle förstå att Lillsjöns känsliga miljö krävde all omsorg försökte han alltså motarbeta sommarstugekommunens försök att förbättra miljön i Kalmarsund.

Hur hänger det ihop?

– Min anläggning är mycket bättre än den som kommunen har. De försöker tvinga in folk i va-ledningarna. Kommunens reningsverk fungerar dåligt men min rening är bättre. Jag har upplevt enorma förändringar. Förr fanns det blåstång och fisk. Nu är allt helt kalt. Men inte beror det på några sommarstugor i Grisbäck inte, säger Mats Deltin som nu tvingas koppla in sig på det kommunala nätet och betala anslutningsavgift.

Mark- och miljööverdomstolen dömde nämligen till kommunens fördel.

Att den lilla trekammarbrunnen skulle vara bättre för Östersjön än det kommunala reningsverket är inget som domstolen höll med om. Sådan bevisning kunde inte Mats Deltin visa, enligt domen.

Miljön i Lillsjön fortsätter han att kämpa för.

– Jag jagar dem ständigt, säger han om tjänstemännen på Östersunds kommun.