Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han laddar för flipper-SM

Joakim Bengtsson laddar för sitt livs utmaning. Han siktar på att bli Sverigemästare i flipperspel.

Om knappt en månad äger SM-tävlingar i flipperspel rum på Heron City i Stockholm. För närvarande är det 183 spelare anmälda, vilka kommer kämpa om äran och titeln Sveriges bästa flipperspelare 2013.

Det är lätt att tro att intresset för flipperspel har minskat och degenererats under de senaste åren, men ifjol slogs nytt deltagarrekord vid SM-tävlingarna och intresset i Sverige frodas.

I dagsläget är Joakim Bengtsson ende deltagaren från länet som ska göra upp om SM-bucklan.

– Jag har alltid gillat bollsporter, dessutom gillar jag tävlingsmomentet och att utmana mina vänner, säger Joakim som förklaring varför han överhuvudtaget valt att satsa på flipperspel.

Men för Joakim är flipperspelet om så mycket mer än att bara få bollen i spel. Han lyfter fram tre egenskaper som är av största vikt för att lyckas i denna ädla sport.

– Först måste du ha bollkänsla, du måste alltså kunna förutse och läsa bollbanan. Dessutom måste du känna till olika tekniker för att underlätta spelet. Du måste kunna lugna ner kulan. Slutligen måste det till en analytisk förmåga för att dagens flipperspel är intelligenta spel där det krävs en klar strategi för att lyckas, förklarar Joakim och får flipperspelandet att låta som något av de mer krävande sporter man kan hålla på med.

Nu ligger Joakim i hårdträning inför kommande SM. Förra veckan var han i Åre där det finns två flipperspel identiska med de som SM-tävlingarna kommer att avgöras på.

Någon större fysisk ansträngning är det inte att spela flipper.

– Det skadar aldrig med god vardagsmotion men det som verkligen krävs är förmåga till mental koncentration. En match kan pågå två timmar, säger Bengtsson, lägger i ett mynt i flipperspelet och tränar vidare.

I november kan han vara Sverigebäst.