Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han lever på maggot

Han har alltid gillat kusar. Möt akademikern Ivar Grinde som lämnade lärarjobbet och blev maggotodlare.

– Jag är lyckligt lottad som har haft min hobby som arbete under åren, säger 73-åringen.

Ivar Grinde i Lit är länets störste djuruppfödare. Utan konkurrens.

– Men det är ju bara till antalet. Ser man på storleken är jag väl en av de minsta, säger Ivar Grinde med glimten i ögat.

Han är den före detta akademikern och läraren från Hede som från barnsben haft mask och kusar i huvudet. Det har utmynnat i att han sedan många år tillbaka förser en stor del av landets vinterfiskare med bete på krokarna.

Maggot, det är helt enkelt en fluglarv före förpuppningsstadiet. Mums både för fisken och Ivar Grindes maggotföretag.

April månad med påskhelgen är tydligen pimpelfiskarnas julafton.

Vädret spelar annars stor betydelse. Ju finare väder ju större åtgång på maggot. Man måste vara något av väderspåman i det här gebitet, menar Ivar.

Ivar Grinde blev intresserad av maskar redan som liten pojke hemma i Hede. Det intresset följde med honom till Uppsala där han läste limnologi. Det blev experiment både på fakulteten som hemma i lägenheten. Maskar krälade lite varstans i studentlägenheten. Ivar sålde den första burken i slutet av 1960-talet. Han konstaterade snabbt att efterfrågan var större än vad han ens hade hoppats. Studenten blev så småningom lärare.

Det blev odling i lite större skala av olika maskar i garaget vid sidan av lärartjänsten. Dåvarande frun Karin fick plötsligt ett lärarjobb i Hammerdal och då tog Ivar klivet över till maskodlare på heltid. Och på den vägen är det.

– Vi hyrde in oss i slipmästarbostaden på Högfors bruk. Den gamla personallängan blev maggotfabrik och det har fungerat riktigt bra.

Fina och färska maggots är Ivar Grindes paroll. Det har gett honom en stor del av marknaden.

Precis som med fiskedrag och fiskevatten är det fortfarande lite av hemlighetsmakeri inom maggotbranschen. Grundprincipen är enkel, man har två individer som parar sig. Men därutöver finns en rad små detaljer som man lyckats forska fram under åren. Och de detaljerna avslöjar man inte, menar Ivar. I början var det vita maggots som odlades fram. Numera är utbudet utökat med röda.

– Egentligen kan man få fram vilken färg som helst, det beror på vilken mat de får.

– Men kanske det är dags att marknadsföra Grindes prickiga, det vore en storsäljare. Eller varför inte färdigspottad maggot, säger Ivar med ett finurligt leende.

Idéer har han gott om, och det är väl bara Ivar själv som vet om han menar allvar.