Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han saknar sina döttrar efter flykten

Gifar Mohamed har varit ifrån sin två döttrar och sin fru länge. Nu när han får permanent uppehållstillstånd I Sverige kommer det troligen dröja ett bra tag till innan de kan återförenas.
– De saknar mig mycket och jag saknar dem, säger han.

7913 syrier ansökte om återförening med en nära anhörig i Sverige, hittills i år. Det är mer än fem gånger så många som i fjol. Främst är det väntetiden vid svenska ambassader som tar tid.

Gifar Mohamed kom till flyktingförläggningen i Grytan, utanför Östersund, i mitten av maj i år.

Hans fru, barn och föräldrar har varit på flykt från Syrien i ett år och sex månader. Nu befinner de sig Turkiet och när Gifar Mohamed får sitt svenska uppehållstillstånd, som han tror blir färdigt inom en vecka, har familjen möjlighet att ansöka om återförening.

– Jag har ingen aning om hur lång tid det tar, men vi har hört att det tar lång tid, säger han.

Till Sveriges radio säger Sveriges ambassadör i Egypten, Charlotta Sparre, att trycket från syrier är stort.

– Det är väldigt, väldigt många som söker upp ambassaden. Vi får dagligen besök från oroliga syrier som vill ha sina ärenden handlagda med förtur och som ligger på, säger hon.

Situationen är likartad i Ankara, dit Gifar Mohameds anhöriga kommer att söka sig. Enligt Migrationsverket är den genomsnittliga väntetiden i avgjorda syriska familjeåterföreningsärenden 95 dagar, under 2014.

– Min familj har det bättre än många andra, men det är svårt att klara sig själv, säger han.

För att korta köerna har Utrikesdepartementet anställt mer personal vid ambassaderna i regionen. Antalet syrier som söker sig till Sverige väntas öka framöver, 23 000 syrier beräknas söka asyl i Sverige i år. Den största gruppen av anhöriginvandrare är anhöriga till de syrier som har beviljats uppehållstillstånd.