Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ska korsa Atlanten i en roddbåt

Det är mycket som ska packas sista dagarna inför avfärden mot Kanarieöarna och Viktor Mattssons andra försök att korsa Atlanten – i en roddbåt. Bland annat 30 kilo torkat älgkött.

– Vi är det enda laget med den maten med i bagaget, säger han.

Den andra december går starten för det som kallas för världens tuffaste roddtävling, Talisker Whisky Atlantic Challenge. Viktor Mattsson och hans roddpartner, engelsmannen Scott Etherington, ska ro en sträcka på nästan 500 mil, rakt över Atlanten.

– Jag är inte ens nervös än. Ibland kan det kännas något litet när jag ska till att somna, men jag tror inte det är rädsla, det är mer förväntan, säger Viktor Mattsson.

När tidningen besöker honom på torsdagen, näst sista dagen hemma i Hede inför avförd mot start på en av kanarieöarna, La Gomera, är han i full färd med att packa. Det råder något av ett organiserat kaos hemma hos Viktor. Grejer överallt.

– Enligt reglerna måste vi ha med oss mat så att vi klarar oss i 90 dagar, berättar Viktor Mattsson.

– Vi har bland annat 400 portioner frystorkad mat, flera kilo nötter, hundratals chokladkakor och 30 kilo torkat älgkött.

Det är andra försöket att korsa Atlanten. Förra gången slog båten runt i en storm dagen före nyårsafton 2011, efter 26 dagar till sjöss, med drygt halva vägen kvar till slutmålet Antigua i Karibien. Viktor Mattsson hamnade i vattnet och säkerhetslinan gick av.

– Jag höll på att dö där, men på något sätt tog överlevnadsinstinkten över och jag lyckades ta mig tillbaka till båten, säger han.

Varför vill du försöka igen?

– Det känns som ett stort misslyckande att vi inte klarade det förra gången. Nu har jag föreläst för ungdomar att om man faller hårt så måste man resa sig igen och ändå fortsätta. Då känns det fel att inte försöka igen. Misslyckande är inte min melodi, säger Viktor Mattsson.