Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han släcker kommunen på Earth Hour

– Det är för att uppmärksamma klimatförändringarna och för att vi ska vara rädda om den här planeten så att vi kan lämna över den till nästkommande generationer också, säger Lars Staffansson, elingenjör Östersunds kommun.

Annons

Klockan 20.30 i kväll släcker Lars Staffansson ner kommunens gatubelysning i en timme. Det har han, om han minns rätt, gjort sedan 2010. Förut hade de ett gammalt program på en äldre dator, som var tvungen att ha Windows 98. Då gick styrsignalerna via telefonmodem, och kunde ta två till tre minuter innan de nådde elskåpen.

Östersunds kommun deltar i manifestationen för sjätte året i rad. I Vinterparken anordnas ett event där du bland annat kan följa släckningen av staden, se en eldshow samt gå fackeltåg upp till Stortorget. Jämtkraft skänker 20 kronor för varje fackelbärare till organisationen GiveWatts, som i sin tur kommer förse Kenya med solcellslampor i strömlösa områden.

Eart Hour är världens största miljömanifestation, som bygger på att uppmärksamma klimatfrågan genom en politisk symbolhandling.

Även om eventet bygger på att miljoner människor världen över släcker ljuset och annan elektrisk apparatur i en timme, så är inte den stora poängen att man sparar på just den energimängden. Utan det är den viktiga signalen som var och en, och alla tillsammans, skickar till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar som är det påtagliga syftet med engagemanget.

Det globala initiativet startades av Världsnaturfonden, WWF, 2007, och de uppmanar fortfarande alla att släcka för en ljusare framtid.