Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han spelar för gamla minnens skull

Han spelade ofta på klubb och afterski och som mest var han husband på tre ställen. I dag avlöser allsång och musikcaféer varandra när Anders Berggren uppträder och med 4 500 spelningar i fingrarna vet han vad han pysslar med.

Annons

De flesta känner honom kanske som Mr Hammond Music, ett namn som kommit av Hammondorgeln han håller så kär. Men numera, sedan drygt 20 år tillbaka, har elorgeln bytts ut mot keyboard och den välberesta duon har tappat ungefär 140 kilo. Och duon, ja det är han och instrumentet. Så har det varit sedan han var tjugo år ungefär.

Som 15-åring började han spela i Offerdalsbaserade bandet Ellertz, men efter några år med dem bestämde han sig för att starta enmansorkestern Mr Hammond music

– Mina föräldrar kom hem från en utlandsresa, om det var från Kanarieöarna eller något sånt, och berättade att de varit på någon konsert där det satt en ensam man och spelade för publik, säger Anders.

Han bestämde sig för att testa konceptet och möttes av en del skepsis, men han fortsatte spela själv.

– Då fanns alla dessa små dansställen, både i stan och på fjällhotellen. Jag var husband på tre ställen samtidigt i Västjämtland. Men tiderna förändras och i dag är det mera dunka dunk som efterfrågas på afterski. Fast det är ju tidens gång, säger Anders.

Under sina år som heltidsmusiker kunde han uppträda 240 gånger på ett år och får han gissa har han gett 4 500 spelningar sammanlagt. Annars jobbar Anders Berggren till 80 procent som förvaltare på Marielunds bostadsrättsförening och i dag spelar han ofta på seniorboenden och håller i musikcaféer.

Just för dagen har han ordnat ett sådant i lokalen som föreningen har och drygt sextio människor tar tidigt plats i den dukade salen.

– När de spelade "Pärleporten", då blev jag alldeles till mig, säger en dam vid ett av borden och börjar bläddra i häftet med låtval.

Hon pratar antagligen om en tidigare spelning någonstans, men "Pärleporten" är en sång Anders Berggren gärna spelar. Han har en repertoar på 300 låtar i genrerna gammeldans, jazz, latinamerikanskt, dansband och schlager. Det passar honom utmärkt att göra covers och igenkänningsfaktorn i låtarna är hög.

– Jag spelart ju låtar som man sällan eller aldrig kan höra i dag, som var populära för femtio år sedan, säger Anders och fortsätter:

– Jag minns en dam på ett seniorboende som var i så dåligt skick. Hon satt i rullstol och personalen fick hjälpa henne i och ur den. När jag spelade så började hon röra lite på fingrarna, tillslut klev hon upp ur rullstolen och rörde sig till musiken. Personalen trodde inte det var möjligt, hon stod ju aldrig upp själv. Så musiken kan verkligen göra under.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.