Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han städar upp och håller staden fräsch

Zdravko Loncar är gaturenhållaren som plockar upp skräpbollarna som inte träffat papperskorgarna.

Annons

Klockan är 11.00 måndag förmiddag och hittills denna dag har Zdravko plockat ihop sju stycken sopsäckar med allt från ölburkar till snabbmatsförpackningar och glasflaskor. Måndagar är det extra mycket att göra.

– Under helgen är mer folk ute och då slängs det mer skräp, så det är alltid mer att göra på måndagar.

Under resten av arbetsveckan plockar han ihop omkring tre till fyra sopsäckar per dag. Och skräpet tas om hand utifrån ett rullande schema där centrum och Stortorget fräschas upp vid 06.00. Sedan följer Jamtliområdet, området kring polisstationen, vid stora kyrkan, tågstationen med flera för att vid 11-tiden börja om igen med stortorget.

Hur många gånger han greppar skräp med tångverktyget och släpper i soppåsen på den hjulförsedda vagnen går inte att räkna, men Zdravko säger att han går omkring en halv mil per dag när han plockar.

Någon skillnad från år till år i hur bra östersundare är på att slänga soporna där de ska vara ser han inte. Det är ungefär konstant. Men vintertid är det något lugnare än under sommarmånaderna.

Bland det lite mer udda som han stött på under skräprundorna är en plastpåse med en större summa pengar som skiljde sig både i fråga om valuta och valör. Den lämnades till polisstationen.

Vad säger folk om det ni gör då?

Många säger att det är en mycket fin stad och att vi gör det bra, säger Zdravko och ler.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.