Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tar över i socialnämnden

Östersunds socialdemokrater har lämnat sitt förslag.

Emil Burman (S) – nuvarande ordförande i utförarstyrelsen – väntas bli ny ordförande i socialnämnden i Östersunds kommun.

Han tar över efter Linn Berglin (S), som i slutet av januari meddelade att hon hoppar av som ordförande eftersom hon vill prioritera sitt kommande barn.

Linn Berglin slutar 31 mars och då är det tänkt att Emil Burman tar över, det föreslog Socialdemokraternas valberedning under gårdagens medlemsmöte.

– Det känns kul och spännande, även om det känns lite tråkigt att lämna utförarstyrelsen, säger Emil Burman till ÖP.

Förslaget ska fastställas i kommunfullmäktige, men det är inte klart om det hinns med redan till morgondagens sammanträde.

– Jag är lite osäker på det. Men det är ju inte förrän i april jag börjar, säger Burman.

Förutom att vara ordförande i utförarstyrelsen är han också – bland annat – ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Hans efterträdare i utförarstyrelsen föreslås bli Lisa Fröbel (S), som för närvarande är ersättare i vård- och omsorgsnämnden. Även det ska beslutas i fullmäktige.

Hur pass intresserad är du av sociala frågor?

– Jag är absolut intresserad och engagerad, men sedan är ju inte vi folkvalda alltid proffs, säger Emil Burman.

Känns det konstigt att hoppa in en så kort stund, efter höstens val kan ju saker förändras?

– Både ja och nej. Jag känner mig väldigt trygg som ordförande i en nämnd, men visst är det speciellt att sätta sig in i en ny nämnds verksamhet.

Han ska gå bredvid Linn Berglin under mars månad, dessutom hoppas han kunna lära av sina kollegor i nämnden.

– Jag har förstått att det finns en stor kompetens i socialnämnden, hos både majoriteten och oppositionen, och det är en trygghet för mig.

Det är en viss skillnad på frågorna inom socialnämnden, kontra utförarstyrelsen. Vad tänker du om det?

– Ja, det är lite annorlunda frågor. Men sedan finns det ju tillfällen när de korsas. Jag tänker till exempel på när vi i utförarstyrelsen ville kartlägga drogerna i avloppsvattnet i Östersund.

I januari meddelade Linn Berglin att hon även slutar som ordförande i kommittén för mänskliga rättigheter.

Vem som tar över där är ännu inte klart, enligt Emil Burman.