Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tillverkar öl i källaren

En gång i tiden användes Tommy Eks källare av hans farfar för att driva upp exotiska växter. Numera står i stället exotiska smaker som beska, syrlighet och maltsötma i centrum. Här trängs jäskärl och humle med flaskor och ölbackar efter att Tommy har förvandlat lokalerna till Gäddede Källarbryggeri – Jämtlands nionde microbryggeri.

Det lokala intresset för ölbryggning fortsätter att jäsa. Numera ryms nio olika ölbryggerier innanför länsgränserna. Senast ut bland öltillverkarna är Tommy Ek i Gäddede. Det var för ett par år sedan, då Tommy tvingades sjukskriva sig på grund av smärtor i ryggen, som intresset tog fäste på allvar.

– Jag har väl alltid varit intresserad av smaker och matlagning och så. När jag var sjukskriven använde jag tiden till att läsa på och fördjupa mig i bryggerikonsten.

Efter ett tag investerade han i ett litet bryggverk för att lära mer om processerna och försöka laborera fram några recept.

– Jag la ner böckerna och körde i gång. Jag provade mig fram; lite mer sånt och mindre av sånt. Man blir nyfiken. Experimenterandet är det riktigt roliga. Jag skrapar bara på ytan rent kunskapsmässigt. Det går att nörda in sig ordentligt mycket mer, förklarar Tommy.

Nu ockuperar bryggeriet mer eller mindre hela källaren i bostadshuset i Gäddede.

– Det här var ju farfars källare. Det såg för jävilgt ut här när vi tog över huset. Han hade ett enormt blomsterintresse. Han odlade och drev fram olika växter här nere. Folk kom långväga hit för att se på trädgården. En unik trädgård för de här breddgraderna, säger Tommy och pekar ut genom fönstret på en ek som växer utanför.

– Jag ser den som en symbol för att om man bara vill tillräckligt så går det att lyckas med vad som helst. Med lite engagemang och jävlar anamma kan man komma långt.

Tommy har lyckats resa sig ur sjukskrivningen och arbetar i dag halvtid på snickeriet i byn. Resten av tiden är han egenföretagande bryggmästare. Det är mycket som ska fixas. Två gånger i veckan brygger han, sedan ska ölen hällas på flaska, kapsyler och etiketter ska på, det ska diskas och det ska städas. Resultatet? Omkring 80 liter färdig öl på flaska per vecka.

– Jag skulle tippa på att jag är här nere omkring sex timmar per dag i snitt.

Tre olika öl rullar ut från bryggeriet. En svart, en röd och en ljus.

– Det finns mycket tradition och gränsdragningar inom ölbryggning. Jag vill göra öl som jag själv gillar. Jag gillar fria tyglar. För mig är det ointressant vilken sorts öl det egentligen är. Det viktiga är att det smakar gott.

Därför säger han att den svarta ölen är inspirerad av stout och porter, att den ljusa har tagit intryck av amerikansk ale och den röda har tagit tillvara på ölbryggningens oändliga möjligheter. Han berättar att den röda ölen kom till som ett försök till att inviga en skeptisk kusin i finölens värld. En snällare ale skulle man kunna kalla resultatet.

– Jag tänkte att det kunde vara en lämplig övergång från ljus lager. Och han nappade direkt.

När det visade sig att fler gillade ölen fick den bli kvar i produktion.

– Fast jag har några idéer i huvudet som kan bättra på karaktären. Mest för att jag ska känna mig nöjd själv.

Efter årsskiftet kommer hans öl in på bolaget i Strömsund.

– Men bara på beställningslistan. De är stenhårda. Allt inom 10 mil från bolaget räknas som närproducerat och kvalar in på hyllan. Hit är det ju 14 mil.

Men han hänger inte med huvudet för det. I Gäddede serverar 38:an och campingen ölet, i Strömsund finns det på Nordica och flera vänner i byn ser till att ölbackar varje månad forslas till restaurang Jazzköket i Östersund.

– Det är vad jag hinner med för tillfället. Jag måste bygga upp ett lager. Dels vill jag att ölen ska hinna mumsa på sig lite och ska jag sälja till fler måste jag ha ett lager för att kunna leverera.

Tommy ser verksamheten mest som en hobby. Ett intresse som kan ge lite pengar tillbaka.

– Jag är ju inte i närheten av att kunna livnära mig på det här. Men det är roligt att hålla på.