Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tog rodden till Kälarne

De kom med några båtar i släptåg på vårvintern 1984.
Så invandrade rodden till Kälarne.
Efter 30 år kommer kanoterna i det gamla båthuset fortfarande till användning – mer än på länge.
– I dag är det flera ungdomar som tränar varje vecka här nere på sjön, och i morgon åker vi på läger till Leksand, berättar Veronica Källström.

En slingrig skogsbilväg från Ånäsets camping tar dig till den undanskymda udde där Kälarne IK har sin roddsektion. Båthuset, som är dekorerat med klubbemblemet, har för dagen också prytts med svarta och gula klubbtröjor. Framför en anslagstavla med gamla tidningsartiklar och foton står Kalle Lindholm. Mannen som kom med rodden till Kälarne har åkt upp från Uppsala för att delta och föreläsa under 30-årsjubileet.

– För mig är det en stor glädje att se att sektionen fortfarande lever. När det gäller Norrlands inland så handlar mycket om det man hör om avbefolkning och avveckling. Då är det kul att se att det fortfarande finns sådana här ljusglimtar, säger han.

Kalle Lindholm är född i Stockholm men flyttade upp till Kälarne 1984.

– Min mamma är bördig från Kälarne, så det var därför vi flyttade hit. När vi flyttade var jag 14 år och tävlade för en klubb i Stockholm där min pappa också var tränare. Ingen av oss vill sluta med rodd när vi flyttade hit, så då tog vi med oss några båtar upp.

Det krävdes inte särskilt mycket för att övertyga den anrika klubben Kälarne IK att rodd var en sport att satsa på. Kälarne blev snabbt landets nordligaste roddklubb.

– Första året var det ungefär 16 tjejer och fem killar som prövade på sporten, och om jag minns rätt var det flera stycken här nere på nästan varje träningspass.

I början av 90-talet nådde klubben faktiskt flera framgångar, inklusive ett SM-silver genom Kalle Lindholm och Johan Lidberg. Men bra resultat presterades också i ungdoms- och junior-SM.

Efter gymnasiet flyttade Kalle Lindholm till Uppsala för att studera, och slog då igenom på den internationella scenen.

– Jag och Johan höll ihop hela karriären och var med i VM 1995 där vi blev fyra. Det var vårt bästa resultat.

Två år innan det hade Kälarne för första gången arrangerat en landskamp i rodd. En juniorlandslagskamp mellan Sverige och Finland.

Kalle Lindholm pekar på en gammal ÖP-artikel från händelsen.

– Ända fram till 96-97 kan man säga att det var en väldigt aktiv verksamhet här. Sedan har det varit mer vilande fram till för två år sedan. Nu har det börjat hända saker.

Veronica Källström, en av de som började med rodd på 1990-talet, har nu tagit en aktiv roll i att få liv och rörelse i sektionen igen. Nu under sommaren är det uppemot tio stycken på varje träning – och i morgon åker hela laget på läger till Leksand.

– Sektionen har aldrig legat helt nere tack vare Olle Hallenborg som tog över efter Kalle. Men man behöver vara ganska många för att få till en bra verksamhet. Så i fjol frågade han om jag ville hjälpa till i sektionen och jag tackade ja. Och nu ska jag gå en roddledarutbildning genom svenska roddförbundet, berättar Veronica Källström.

Är ni ute och tävlar också?

– Klubben har inte varit förebredd för att tävla tidigare, men nu har vi flera ungdomar som kommer och ror på varje träning, två gånger i veckan. I morgon åker vi på träningsläger i Leksand och i september ska vi ställa upp i en juniortävling i Stockholm.

En av de som ska vara med då är Carolina Berggren, 15 år.

– Det ska bli riktigt kul. Förhoppningsvis kommer jag också in på roddgymnasiet i Strömstad i höst också.

Du vill satsa på den här sporten?

– Ja, absolut. Det är hur kul som helst och jag vill bli så bra som möjligt.