Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han upprepar MFF-initiativet – cyklar till Malmö för supporterkulturens skull

När de tre MFF-supportrarna som cyklade från Malmö till Östersund för att se MFF mot ÖFK i våras nådde Sveg fick de sällskap på vägen. Ricard Dahl, Klövsjö, var med hela sista etappen. Nu tar han cykeln igen - hela vägen till Malmö.

– Jag har en fot i vardera lägret. Jag är MFF-supporter men jag gillar verkligen det som Östersund gör, med supporterföreningen och de öppna arenorna där folk kan sitta med en annan halsduk utan att behöva riskera livet. Det är det jag vill lyfta fram, säger Ricard Dahl.

59-årige Ricard Dahl är född och uppvuxen i Malmö men gjorde sin AT-tjänst som tandläkare i Svenstavik och efter ett antal år då han flyttat in och ut ur länet är han nu permanent Jämtlänning. Och cyklist.

– Det är mitt sätt att motionera. Jag har lite trassel med knäna och tycker det är en fantastisk sysselsättning, en motionsform som passar mig bra och jag har cykelkompisar över hela landet som jag kommer bo hos under min resa.

Hjärtat må vara ljusblått men Östersunds FK har också en plats hos Richard Dahl. Inte bara för att han tycker att ÖFK spelar fin och härlig fotboll. Han ser vad klubben och supporterföreningen gör för att sprida den goda supporterkulturen och där vill han vara med på ett hörn.

– När malmökillarna kom var det ju folk som hakade på både från cykelklubben och från ÖFK, så det var jättemkt folk som var med dem sista biten. Då föddes idén att göra nåt likannde när det var dags för returmatch, säger Dahl och fortsätter:

– Jag kan stryka under att det är en hyllning till den goda supporterkulturen. Falkarna åker också ner och träffar malmösupportrarna och kommer ha en trevlig helg tillsammans. Vissa andra klubbar kontaktar varandra för att slåss istället. Det är helt galet och det är så här det ska vara istället tycker jag.

När trion från Malmö, med Daniel Håkansson, Michael Nilsson Pauli och Kristoffer Hernemyr, kom till Sveg i våras var han där och väntade på dem och följde dem sedan hela vägen till Östersund. För de tre cyklisterna, som aldrig varit norr om Dalälven, var det en upplevelse att cykla via Storsjön och se Åreskutan som fortfarande hade snö på toppen, menar Dahl. Då var Jämtland som vackrast. Den 14 oktober, när resan börjar för Ricard Dahl, är förutsättningarna med största sannolikhet inte så fina.

– Efter att ha bott i Jämtland i många år och det tidigaste vi fått snö är 12 oktober så vädret är så klart en utmaning. Vi vet inte hur det blir, det är en tjurig tid och man vet inte vad man har för väder då och så snittar man 15 mil om dagen. Det är okej att cykla långa sträckor men oftast cyklar man i grupp. Ska man cykla själv får man göra hela jobbet själv.

Helt själv kommer han dock inte att vara på resan. Sambon följer efter i bil för att serva med mat, kläder, dryck, eventuella reservdelar och så klart lite sällskap om kvällarna.

– Jag har ju följebil och någon som kan stötta och peppa. Det är en förutsättning för att kunna genomföra det på så kort tid.

MFF-supportrarnas resa var en inspiration men det var en annan, betydligt tråkigare incident, som ledde till att Dahl bestämde sig för att genomföra projektet.

– Det var efter den tråkiga incidenten i Jönköping som jag bestämde mig. Man blir förbannad, det svärtar ner idrotten och fotbollen i synnerhet. Det är inte det som de flesta supportrar sysslar med. Man vet ju inte vad han hade för agenda men oavsett så får det negativa konsekvenser för fotbollen.

Dahl pratar mycket om den goda supporterkulturen och hur viktig den är. Lika viktigt är det att de mörkare krafterna, med supportrar som slåss och förstör inte får för mycket uppmärksamhet.

– Det måste vara de goda krafterna som får ta plats. Mycket rapportering som sker är negativ, det är våld och bengaler. Men det är en liten klick som ägnar sig åt negativa och förstörande verksamhet. Det är bra om det positiva lyfts fram, säger Dahl och fortsätter:

– De stora klubbarna är tvungna att göra jättemycket nu. De måste vara intresserade av att få bort de här tendenserna för det är stora pengar det handlar om. Jag tror det finns ett gemensamt intresse av att få saker att funka - att det är de glada supportrarna som ska få råda.

Ricard Dahl menar att umgänget mellan supporterföreningar, som det mellan ÖFK och MFF i våras, kan bygga broar. Hans cykeltur till Malmö görs för uppmärksamma det arbetet och han kommer att starta i ÖFK-tröjan. Det är en del i att sprida det budskap om god supporteranda som ÖFK står för, menar han.

– Det här är bara en liten grej jag kan göra. Jag gillade intitiativet att sticka upp så som de gjorde.

LÄS OCKSÅ:

Alhaji Gero: "Alla blev oroliga och visade att de bryr sig om mig"

De cyklade från Malmö till Östersund - möttes av anhängare både till MFF och ÖFK