Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han var med i klungan som stoppade damerna: "Är man inte bättre kan man flytta på sig"

Oscar Bergström låg i klungan med Britta Johansson Norgren, Katerina Smutna och Lina Korsgren. För honom är det självklart: – Varför ska man ligga i vägen för dem? säger han.

Moraåkaren Oscar Bergström hörde till klungan som var i nedre skiktet av de 100 bästa åkarna i Vasaloppet. Sida vid sida låg Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna. Lite längre bak låg Lina Korsgren. Alla tre damåkare hade svårt att komma förbi herrklungan och det kan ha kostat Johansson Norgren vinsten i Vasaloppet 2016.

LÄS MER: DEBATT: Jag är mycket kritisk till Vasaloppsorganisationen

– Är man inte bättre än bästa damåkarna kan man faktiskt flytta på sig. Varför ska man ligga i vägen för dem? Då får man göra det man kan för att inte störa dem, säger Oscar Bergström, som själv uppger att han försökte flytta på sig så att damåkarna skulle komma fram.

LÄS MER: Herråkare störde dameliten – oförstående efter diskning: "Vi konkurrerar ju inte"

För honom har frågan om att damerna ska få fria spår ett självklart svar.

– Jag åkte från Eldris och tänkte att de ska få göra upp. Jag hade inte krafter att bryta mig ur klungan heller, säger Bergström.

Han tycker att det skulle ha gått att göra mer från arrangörernas sida också, trots information på lagledarmötet dagen innan och skyltar vid spurten.

– Jag hade inte fått information innan om att det skulle vara särskilda fållor. Jag hörde någon som skrek höger spår men man brukar testa ut vilket spår som ska gå lättast så jag trodde damerna skulle köra där, fortsätter han, men poängterar att han ändå höll sig undan, för att det ligger på de enskilda åkarnas ansvar i första hand.

– Man kör ju inte för sig själv på samma sätt. Vem bryr sig om man kommer på plats 85 eller 96. Samtidigt är det ju de som tycker att de gör sitt livs lopp, säger han och fortsätter:

– Jag såg någonstans att någon hade sagt att de inte såg att det var damer i klungan, men det är ju otänkbart att skotrarna ligger där för att följa oss. Man måste vara mer uppmärksam.

TV: Britta Johansson Norgren: "Att damerna blivit bättre kanske ställer till det"

Han tror dock inte på lösningen med enskilda fållor för damerna.

– Då hade det blivit kaos. Man är väldigt fokuserad när man åker så jag tror inte att det hade fungerat men man får ändå vara uppmärksam på omgivningen, säger Oscar Bergström.

VD:ns svar till damåkarna efter spurtkaoset "Det är bara att beklaga"

Oscar Bergström har följt debatten under dagen och konstaterar att många samtidigt drar höga växlar på det inträffade.

– Nu när man följer mediedrevet drar man paralleller till att damerna ska missgynnas. Då är man på fel spår tror jag, säger han.

LÄS MER: Efter spurtkaoset i Vasaloppet – herråkare kritiska till konkurrenter

För fler nyheter om skidor och vintersport - gilla Skidpuls på Facebook!