Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill att landstinget jobbar för aktiv dödshjälp

I ett medborgarförslag vill Åke Durre att landstinget ska jobba för att aktiv dödshjälp i livets slutskede blir tillåtet i Sverige.

Annons

– Jag vill ha svar på om landstinget är berett att jobba för att aktiv dödshjälp blir infört i Sverige, på samma sätt som det är i dag i Schweiz och Holland, säger Åke Durre, som också lämnat in sitt medborgarförslag till kommunen.

– Jag vet att svensk lagstiftning måste ändras för att det ska kunna bli verklighet, men det här är ett första steg. Sedan får jag gå vidare med att försöka påverka riksdagen.

till landstinget skriver Åke Durre: ”Minskade resurser att vårda svårt obotligt drabbade gamla och sjuka har skapat en ökande oro med att uppleva en i ensamhet plågsam död i livets slutskede”.

Åke Durre påpekar att det går att få dödshjälp utomlands, men att det kostar för mycket för att det ska vara en möjligt för folk med små resurser.

att man själv eller anhörig eller någon annan med fullmakt, ska få besluta om dödshjälp vid livets slutskede. Dödshjälpen ska utföras av ansvariga läkare på den allmänna vårdens villkor, när den enskilde begär det.

– Jag är långt i från ensam om den här åsikten och jag känner även en person som är i behov av dödshjälp.

hunnit bli 77 år och han säger sig inte tveka att skriva ut en fullmakt för egen del. Förr eller senare tror han att även Sverige kommer att tillåta aktiv dödshjälp.

– Ja jag tror det, men knappast under min livstid. Varför ska vi ha en annan moral än övriga Europa, säger Åke Durre.

Medborgarförslaget är överlämnat till vård- och rehabiliteringsberedningen och senast i november kommer landstingets fullmäktige att behandla förslaget.