Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill bygga om Vallaskolan

Matsalen på Vallaskolan byggdes om för två år sen. Så långt allt gott, problemet är att elevantalet på skolan. I dag tvingas flera klasser äta lunchen i klassrummet på grund av platsbrist.

Vallaskolan på Frösön är trångbodd. Då skolan byggdes i slutet på 70-talet var den dimensionerad för 450 elever. I dag går hela 569 elever på skolan.

Situationen på skolan är påfrestande på flera sätt. I matsalen märks trångboddheten tydligt. I dag tvingas flera klasser äta sina luncher i klassrummet.

Trycket här på skolan är så stort att skolledningen måste finna olika lösningar. Att låta vissa elever äta i sina klassrum är ett försök till avlastning i matsalen.

– Det är faktiskt personalen i två årskurs tre-klasser som vill prova på att låta eleverna äta i klassrummet. Vi prövar nu den här lösningen fram till höstlovet därefter får vi göra en utvärdering. Klart redan nu är att situationen i matsalen blivit betydligt bättre, säger Mats Bark, rektor på Vallaskolan som också hört att det fungerar bra för eleverna att äta i klassrummen.

Men rektorn är snabb med att påpeka att det här är en temporär lösning.

Ett av alternativen är annars att senarelägga måltiderna för de äldre eleverna. Det skulle ge de yngre eleverna längre tid att få äta sin lunch i lugn och ro.

– Men de äldre eleverna är hungriga, så det är inget populärt förslag bland dem, säger Bark.

I dag serveras lunchen på skolan redan från klockan 10.45 och fram till klockan 12.15.

På skolan går 400 elever i årskurs 1-5, i de högre årskurserna går den 159 elever.

Prognosen inför framtiden visar att antalet elever på skolan kommer att öka ytterligare under de kommande åren.

– Jag har lyft frågan hos skolförvaltningen för att finna en långsiktig lösning på problemet. Vi måste få till rätt antal elever på skolan, säger Bark.

– Vi ska diskutera hela lokalsituationen över huvudtaget. Det kan bli tal om ombyggnation av Vallaskolan, säger Bark.

Om Mats Bark själv fick bestämma skulle han vilja se en upprustning av hela skolan.

Redan i dag är skolan överbelastad och framtida prognoser visar att situationen kommer att förvärras då elevantalet kommer att öka på skolan.

– Matsalen, toaletterna och klassrum. Ja, en total upprustning skulle behövas. Vi måste finna en långsiktig lösning, säger Mats Bark.