Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill få folkhälsan att märkas mer

Folkhälsa kommer att höra talas om sig, lovar blivande generaldirektören för blivande Folkhälsomyndigheten.

– Det har haft en klang av alkohol och tobak, men vi kommer att flytta fram positionerna, säger Johan Carlsson.

Folkhälsoarbete är traditionellt ett svagt område i Sverige, menar Johan Carlsson, än så länge generaldirektör för Smittskyddsinstitutet i Solna.

Det vill han ändra på. Och eftersom smittskydd och folkhälsa går ihop i en myndighet vid årsskiftet kommer folkhälsan att få draghjälp av smittskyddet.

– Smittskyddsfrågor brukar vara i rampljuset. När vi får en gemensam plattform kommer vi att kunna utnyttja det för att föra fram folkhälsofrågor också.

Hur ser du på folkhälsa, som ett resultat av personliga val eller klasskillnader?

– Båda och. För mig som är privilegierad hänger det på mig själv, men för de som varken har kunskap eller ekonomiska möjligheter gäller det att samhället tar en större roll. Kost och motion är inte individens val. Man kan ju fråga sig varför vi lyckats få 98 procent att ta del av vaccinationsprogrammen. Varför lyckas vi där?

Vill du införa sockerskatt?

– Nej, men jag tycker att samhället ska ta ett större ansvar för att fler får kunskap. Vad är det som fattas när grupper lämnas utanför? Landstinget och kommunerna har inte samlat sitt folkhälsoarbete, man kanske ska skruva upp insatserna där folk ändå passerar.

Johan Carlsson har åkt mellan den blivande myndighetens två orter, Solna och Östersund, sedan i våras när han blev utsedd att leda arbetet med Folkhälsomyndigheten. Också i framtiden kommer han att få åka, precis som de chefer som ingår i ledningsgruppen.

Det som i fjol var en stor fråga, var ska huvudkontoret hamna, har blivit en ickefråga, enligt Johan Carlsson. Huvudkontoret kommer att ses som att det inte finns alls eller som att det finns på båda håll.

– Det känns gammaldags att ha ett huvudkontor.

Av fem avdelningschefer kommer tre att ha sin arbetsplats i Östersund.

– Fast ju högre upp i chefsnivåerna man befinner sig ju mer får man räkna med att resa. Det har varit lätt att välja chefer i Östersund, säger han.

Den nya myndigheten räknar också med att ta flera steg framåt när det gäller att ha livesända personalmöten.