Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill hjälpa utsatta män

Oliver Vogel tyckte att det saknas ett ställe dit män som misshandlats och råkat ut för övergrepp kan vända sig. Därför har han startat ett centrum för utsatta män i Jämtland.

För omkring ett år sedan var Oliver Vogel med att starta mansjouren i Jämtland. I nätverket ingår fem personer.

– Jag har sett att det finns ett behov för män där de kan få hjälp. Det finns inget ställe för män att vända sig till om de har blivit utsatta för våld. För kvinnor finns det bland annat kvinnojouren, säger han.

Han hittar män som behöver hjälp genom att läsa artiklar i tidningen och ringa upp för att ge hjälp. Han får även reda på män som far illa genom bekanta.

– Det är skönt för utsatta män att kunna prata med någon och berätta att de blivit slagen och möta någon som förstår, säger han.

Det finns inga studier om hur många män som blir slagna av kvinnor. Men det finns studier från andra länder som visar att det är vanligare än vad man tror.

– Många män har blivit uppfostrade att de inte ska slå kvinnor. Om de själva blir slagna så står de och tar emot, säger Oliver Vogel.

Men ytterst få av fallen leder till polisanmälan och till åtal.

– Många vill inte gå till polisen eftersom de riskerar att blir utskrattade.

Oliver Vogel är tydlig med att det även är ett problem med män som misshandlar kvinnor.

– Det är klart att det finns män som slår sina flickvänner. De behöver hjälp, säger han.

De kämpar även för att skapa mer jämlikhet i vårdnadstvister.

– Många gånger får kvinnan vårdnaden trots att hon är direkt olämplig. Tingsrätten är föråldrad och väljer nästa alltid att ge vårdnaden till kvinnan, säger han.

I dag sker allt arbete i mansjouren ideellt. De får inga bidrag.

– Vi skulle behöva det. Vi skulle vilja kunna lägga ut visitkort hos polisen, hos socialtjänsten, hos psykiatrin och på andra ställen där utsatta män finns, säger Oliver Vogel.