Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill lagstifta om lokalt ägande

Tomas Kåberger är den som oftast har tagit förespråkarnas sida i vindkraftsdebatten. Han bemöter kritiska synpunkter från andra fysiker och menar att vindkraften är en förutsättning för fortsatt välstånd, även i Sverige.

Tomas Kåberger är professor vid Chalmers och var tidigare generaldirektör för Energimyndigheten. Nu är han ordförande för Japan Renewable energy foundation, en stiftelse som ska få fart på förnybara energikällor i Japan.

Varför ska Sverige satsa på vindkraft?

– Vi använder mycket el, men ännu mer intressant är att vi har goda vindresurser i Sverige och därför kan vi till låga kostnader bli en stor leverantör av vindel till den mindre gynnade delen av EU.

Varför ska vi förändra vårt landskap för att vara med och sälja el till andra?

– Så ser inte resten av världen det, utan som en nödvändighet för fortsatt ekonomisk utveckling. I Kina inser man att man inte kan satsa på fossila bränslen eller kärnkraft. Också i Sverige kommer fossila bränslen att bli dyrare och även om kärnkraft inte är lika farligt här som där det är mer tättbefolkat så finns det långsiktigt höga kostnader förknippade med avfallet. Då är vind och sol en ekonomisk fördel.

Finns det något som du ser som ett problem med utbyggnaden?

– Det är ett problem att vinsten från bolagen hamnar någon annan stans och inte lokalt. Danska lagen som ger närboenden rätten att bli delägare borde gälla i Sverige. När man bygger en väg drabbas några av buller och av att se vägen men de gynnas av att kunna åka på vägen. De vindkraftverk där närboenden har rätten att köpa in sig och få del av vinsten blir bättre planerade och bättre placerade.

Vissa motståndare till vindkraft irriterar sig på att energin stöttas via de gröna elcertifikaten, att den inte står på egna ben?

– I början när ett nytt energislag introduceras brukar det finnas specialregler för att underlätta. Och de kostnader som uppstod i Japan efter kärnkraftsolyckan måste hanteras av skattebetalarna. Det är svårt att bevisa men elcertifikaten har förmodligen bidragit till att all el blivit billigare. Och det är bra för den elintensiva industrin. Svensk industri har klarat sig bra hittills.

Men om svenska elkunder betalar elcertifikat för att tillverka el som exporteras till Tyskland, borde inte Tyskland vara med och betala certifikaten då?

– Jo, det finns en samarbetsmekanism inom EU som gör att andra länder kan vara med och betala och det skulle vara fantastiskt om det blev så. Då skulle de kunna betala för att få fram extra kraftverk hos oss och vi bara få billigare el.

Men synpunkten att vindkraften ska byggas där elen används, i till exempel Tyskland, vad säger du om det?

– Det är billigare att bygga kraftverken hos oss eftersom det blåser mer här. Ett vindkraftverk i Tyskland har högre kostnader än motsvarande i Sverige.

Är det rimligt att det saknas en länsfördelning på vindkraften så att till exempel Jämtlands län inte vet hur mycket som kommer att byggas ut i den här regionen, det saknas ett "tak" för hur mycket som kan byggas ut?

– Ser man vindkraften som en källa till inkomster och låga elpriser är väl inte en begränsning av vindkraften något att sträva efter. Det viktiga då blir i stället att se till att man har ett lokalt delägande så att man får del av vinsten av ägandet, inte bara inkomster via lokala arbetstillfällen.

Till sist, vad tror du om utvecklingen?

– På 1980-talet bullrade verken men teknikutvecklingen har gjort att de låter mindre i dag, den utvecklingen går att driva längre. Däremot kommer vindkraftverken alltid att vara svåra att göra osynliga.