Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill ta med hunden på krogen

Att ta med sig hunden ut på restauranger accepteras på många orter, men inte i Östersund. Det vill Johan Olsson ändra på.

Johan Olsson har just flyttat från Stockholm och Köpenhamn till Östersund. Han har gjort flytten tillsammans med sin hund Freddie. Johan trivs bra i Östersund men saknar möjligheten att ta med sig sin bäste vän ut på krogen.

– Jag har upptäckt att i den här stan inte finns några ställen där man välkomnar folk med hundar. Jag har frågat på flera restauranger, men de säger nej, säger Johan.

Orsakerna till restaurangernas bestämda nej är flera. Johan tror att det ofta handlar om okunskap kring nya regler.

– Det finns en tro om att det inte är tillåtet att ta med sig hunden på restauranger. Men det är nya EU-regler som gäller nu, säger han.

Enligt de "nya" reglerna, nu åtta år gamla, är det inte längre uttryckligen förbjudet att ta in en hund på krogen.

– Det ska finnas adekvata förfaranden för att förhindra att tamdjur kommer in dit där maten hanteras, bereds eller lagras. Alltså ingenting om förbud ute i själva serveringen, säger Johan.

När Johan bodde i Stockholm var det inga problem att ta med hund på de flesta restauranger.

– Restaurangägaren kan visserligen säga nej men jag fann på kort tid en handfull ställen dit hunden var välkommen. Där kände vi oss välkomna, säger Johan och får en instämmande blick från hunden Freddie.

Johan menar att han vill ägna hunden all sin lediga tid. Efter en lång dag på jobbet tycker han att det känns fel att inte vara med sin hund då han är ledig.

– Jag vill naturligtvis ägna honom den tiden, då jag är på jobbet en stor del av dagen, säger han.

Att restauranger skulle vara en mindre lämplig miljö för en hund håller han inte med om. En nattklubb medger han är inte bästa stället.

– Men en lugn och stilla kvarterskrog, framför allt tidigt på kvällen är inga problem, säger Johan som inte heller tycker att de med allergier behöver bekymra sig.

Vissa är mycket känsliga och får allergiska reaktioner bara de är i närheten av en pälsdjursägare.Ska man inte respektera de som är allergiska?

– Reagerar man bara på det är det inte mycket att göra. Jag har ju hundhår och hundsekret på mina kläder. Problemet är inte så stort man vill göra gällande. Det är en ganska liten del av befolkningen som är så allergiska, menar Johan som menar att restauranger i Östersund skulle kunna pröva möjligheten att dela upp lokalen. En del för hundar och hundägare och en annan del som är hundfri.