Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Händelser hämtade ur en spionroman i vår vardag

De sannolika händelserna i Strömsund den 22 februari 2012 var som hämtat från en spionroman.

En lönnmördare från Uzbekistans hemliga polis hade rest dit för att avrätta den uzbekiske imamen Obid Nazarov. Vid lunchtid stiger Nazarov ut ur sin lägenhet på väg till moskén. I trappuppgången möter han sedan lönnmördaren och blir skjuten i huvudet.

2006 kom Nazarov som en av FN:s kvotflyktingar till Strömsund. Han har då levt på flykt från Uzbekistans regering sedan 2000 eftersom han i sitt hemland varit en ledande kritiker av diktatorn Islam Karimovs styre.

Historien hade kunnat sluta vid mötet

Historien hade kunnat sluta där. I mötet mellan Nazarov och lönnmördaren. Men Nazarov överlevde och har sedan dess behövt intensiv vårdhjälp, legat i koma, vaknat upp och fört en hård kamp för att återigen lära sig tala.

Nu är också den misstänkta mördaren lämnas till Sverige för rättslig prövning. Efter tre år kan rättvisa äntligen ske. I förlängningen kan det innebära att diktatorn Islam Karimov och hans regim inte vann den dagen 22 februari 2012.

Det som hände i Strömsund är sådant man oftast tar del av i spionromaner. En kioskvältare som erbjuder lättsam och spännande läsning under semestern. Men 2012 var det en del av den jämtländska verkligheten. Kring mordförsöket på Obid Nazarov finns också en obehaglig diskbänksrealism.

Lek med tanken. Om händelserna hade utspelat sig i Stockholm eller Göteborg i stället för i Strömsund vad hade då varit annorlunda? Mordförsöket på Nazarov har fått nationell uppmärksamhet men dramatiken hade varit intensiv om det hade skett i Stockholm eller Göteborg. Kvällspressen hade tävlat om vem som bäst liveuppdaterade från mordplatsen. Martin Melin hade uttalat sig om polisens arbete, trots att han inte hade med utredningen att göra. Sannolikt hade vi också sett en tävlan mellan media och polis om vem som först fick ny information. Högt och lågt. Som det ska vara vid sådan här extraordinära händelser.

Det går inte att komma ifrån att nyhetsvärde också har en begränsande geografisk faktor för riksmedia när de tvingas resa utanför storstadens trygga mur. Mordförsöket på Nazarov är ett utmärkt exempel på detta.

Mordförsöket hade också fått en mer central plats i den politiska debatten i Sverige. Sorgligt nog hade Sverigedemokraterna utnyttjat det hela och pekat på faran med imamer i Sverige. Säkerhetspolitiskt skulle vi ha en debatt om hur Säpo arbetar och om politiska flyktingar kan känna sig säkra i Sverige.

Den viktigaste insikten handlar dock om polisens otillräcklighet i glesbygd eftersom man är för få till antalet. Samverkan med norsk polis har diskuterats och kan hjälpa, likaså att ge nyanställda poliser högre lön för att lösa rekryteringsproblematiken. Men det går inte att komma ifrån grundproblemet att vi behöver en rejäl upprustning av polisbemanningen i Jämtland.

Stora geografiska avstånd ställer krav på en välfylld polisorganisation.

Läs mer:

Skjuten imam vid medvetande

Polisen satt kvar medan blodspåren städades bort på andra sidan gatan

Två timmar senare skjuter han imamen

Hyresvärd varnade polisen om attentatsmannen

"Jag har större hopp nu än för ett år sedan"

Imamen i koma i över två år

Polisutredningen står stilla

Vem ville mörda imamen i Strömsund?

I dag: Hovrättsdom för mordförsöket på imamen

Imamåtalet ogillas av tingsrätten

Över hundra förhör efter mordförsök på imam

Mordförsöket på imamen i Veckans brott

Imam-attentatet upp i rätten i dag: ”Alla vill se det misstänkta paret”

Luckor i bevisningen kan avgöra imammålet