Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikappad nekas småviltsjakt

Länsstyrelsen i Jämtland diskriminerar handikappade småviltjägare. Det anser ­jägaren Sven O Svensson, 78 år, Svenstavik, som fått sin tidigare beviljade rätt att använda terrängfordon begränsad till enbart älgjakt på barmark.

Han anser att handläggarna på länsstyrelsen gör en egen tolkning av lagen eftersom länsstyrelserna i övriga Norrlandslän i sina dispensbeslut tillåter terrängkörning vid all jakt, alltså även småviltsjakt.

– Det kan inte vara rimligt att naturvårdsenheten i Jämtlands län håller sig med en ny och egen godtycklig tolkning av tillämpningen av dispenser för handikappade jägare som så markant skiljer sig från övriga län, anser Sven O Svensson.

Sedan några år tillbaka lider han av hjärtproblem och fick 2008 efter ansökan och uppvisande av läkarintyg dispens att använda fyrhjuling eller snöskoter i samband med älgjakt och småviltsjakt på både bar- och snötäckt mark.

Han blev därför mycket förvånad när han nyligen fick sin nya dispensansökan annorlunda behandlad av samma länsstyrelse. Och detta utan att man i beslutet angett några särskilda skäl till att det nya tillståndet endast gäller älgjakt på barmark.

– När jag överklagade länsstyrelsens beslut fick jag till svar att handläggaren som beviljade min dispensansökan 2008 inte följt lagen. Ett mycket märkligt uttalande. Det skulle då finnas ett antal felaktigt beviljade dispenser för handikappade i omlopp i länet som borde återkallas, men länsstyrelsen gör ingenting åt detta, säger Sven O Svensson som nu JO-anmält både länsstyrelsen och dess ansvariga handläggare för behandlingen av hans dispensansökan.

– Jag anser att det här rör sig om ren diskriminering och tar därför strid för min och övriga handikappades sak. Jag vill därför att JO granskar om tillståndsgivningen vid länsstyrelsen i Jämtlands län är förenlig med det utrymme som lagen medger och är relevant i jämförelse med andra län.

Sven O Svensson anser också att länsstyrelsens nya dispensbeslut är märkligt av ytterligare ett skäl.

– Tillståndet begränsas alltså till älgjakt på barmark, men älgjakten i vårt län pågår ju ända till 31 januari, således både på bar- och snötäckt mark, påpekar han.