Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlar om mer än att bocka av hemvändare

Du är guld värd för oss stod det i en inbjudan som kom på guldfärgat papper och gällde en Östersundsträff i Stockholm i torsdags.

Så sällar sig Östersund till mängden av kommuner som drar på korståg för att fånga potentiella hemvändare.

Piteå bjuder stockholmare på palt, Luleå lockar med gratis hockey och i Jönköping har man tagit hjälp av Jönköpingsborna för att locka hem folk: Malin Martinsson din bästis Linnea Stenquist saknar dig, står det stort på en spårvagnshållplats i stan. Bilder och filmer med liknande hälsningar sprids via sociala medier.

Bemanningsföretaget Academic work har en tjänst som vänder sig till young professionals, unga akademiker på sitt första eller andra jobb, som vill flytta hem till norra Sverige och Lulebaserade reklambyrån Vinter påminner om att jultider är hemvändartider för talanger.

I den globaliserade världen konkurrerar regioner om att locka till sig den bästa arbetskraften. Ekonomin kallas kunskapsbaserad och en omhuldad teori lyfter fram tre T:n som skapar tillväxt: Teknologi, Talang och Tolerans. Teknologi handlar om att utveckla, sprida och använda ny teknik, Talanger är utbildade människor, Tolerans står för öppenhet för olika etniciteter och livsstilsval.

Hemvändarhysterin kommer sig av att kommunernas bästa vapen för att locka till sig talanger ofta är att vädja till hemvändarna. Men det behövs ett bredare perspektiv.

Att personliga nätverk ofta ger jobb är en illa dold hemlighet och jag vet många som prövat lyckan i Östersund, men gett upp. Socionomen med rötter i Irak, journalisten från Skåne och den spanske ekonomen är några exempel.

Hemvändare i all ära, men risken finns att det blir samma typ av annorlunda. Liknande uppväxt och samma val att vända hem, inte sällan i samband med att barnen kommer. Det är inget fel i det, men kanske inte så mångfaldigt och därmed inte så kreativt som det skulle kunna bli.

Kreativa miljöer uppstår när människor med olika erfarenheter strålar samman. Och vill man ha en mix av studenter, pensionärer, ingenjörer, konstnärer, barnfamiljer, i en stad, så är det extra olyckligt att hyror och bostadspriser skenar, då trängs en del bort från vissa områden.

Det finns många sätt att verka för en välmående och växande stad och det handlar om mycker mer än att bocka av hemvändare. Viktigast är att ta till vara på människor och deras idéer, att skapa öppna och välkomnande platser där personer med olika bakgrund och sätt att se på saker vill leva och verka. Det är guld värt.

Många kommuner satsar stort på att locka hemvändare, men perspektiven behöver breddas. Det finns många olika sätt att få en stad att växa. Bilden är från en debatt om hemvändare som hölls i Östersund för ett par år sedan.