Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlingskraftig ledning saknas

Ragunda kommuns IFO-verksamhet har som kvalitetsmål att få rätt i så många överklagade mål som möjligt. I 23 domar av 21 under 2013 har individ- och familjeomsorgen (IFO) fått rätt i sin bedömning.

När IFO ska bemöta alla överklagade beslut anlitar man en juridisk expert, nämligen ett företag i Stockholm, Kommunlex .

Under 2012 anlitade IFO detta företag tre gånger till en kostnad av 42 629 kronor. Under 2013 fram till augusti anlitade kommunen detta företag nio gånger till en kostnad av 62 816 kronor. För att hävda sin rätt har alltså IFO under två år betalat 105 445 kronor för att få rätt mot sina hjälpsökande.

Vem som helst inser vilken framgång man kan ha med ett överklagande. Om man själv kan bekosta juridisk hjälp för att vara jämbördig med Ragunda kommun, då behöver man inte IFO:s stöd.

Att arbetsmiljön inte varit den bästa i Ragunda kommun har varit känt under ett antal år. Ragunda kommun har anlitat företagshälsovården Niphälsan i Sollefteå för att få hjälp, och för det har man betalat 755 000 kronor för perioden 2011–augusti 2013.

Av Niphälsans slutrapport (som naturligtvis var undangömd på kommunkontoret) framgår att det fanns sex allvarliga problem som skulle åtgärdas omedelbart.

Vid slutredovisningen försvann fyra problemområden som inte åtgärdades. Dessa områden avsåg ledningsproblem, men vem vill eller kan hantera något som kan beröra ens egen position?

Det som har kommit fram under den senaste tiden och tidigare antydningar om ledningsproblem har numera tydliggjorts genom den passivitet och handlingsförlamning som kommunledningen presterar.

En chef har alltid det yttersta ansvaret. Det går inte att delegera för då är du ingen chef och ska så heller inte vara.

Blir denna metod ett arbetssätt som sprider sig ner i organisationen, då sopas allt under mattan och allt verkar frid och fröjd. Ett enkelt sätt att lösa problem men nu är det delegerat till personalen, den stora massan som kostar pengar, men de är också beroende av sin lön. Unga utbildade personer med ambitioner söker sig till andra arbetsgivare för att kunna utveckla sina kunskaper.

De som inte har den möjligheten får kämpa vidare. Gränsen nås när hälsa och arbetslust blir lidande som yttrar sig i ökad frånvaro. Lönen får en underordnad betydelse.

När denna grupp säger ifrån och inget händer, då har kommunledningen förbrukat sitt förtroende. Man får inte negligera sin personal och har man inte personalen med sig får man svårt att vara kvar i kommunledningen.

Ragunda kommun saknar en handlingskraftig ledning!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel