Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häng med till grannen Mars!

Det är klart, det är ju en bit att åka – 78 miljoner kilometer närmare bestämt. Du får nog räkna med en restid på minst ett halvår i alla fall, även med den allra snabbaste rymdfärjan.

Och så måste du ju förstås kryssa mellan några miljarder livsfarliga meteoriter på vägen ...

ett perfekt resmål. På vår grannplanet är det mesta mäktigt stort. Det finns vulkaner dubbelt så höga som jordens högsta berg Mount Everest och öknar som aldrig tar slut.

Dessutom har Mars träffats av en massa meteoriter som lämnat efter sig kratrar – vissa stora som halva Sverige!

när man besöker Mars. Mössa och vantar är ett måste för här kryper det ner mot minus100-strecket om du har otur. Det kan faktiskt bli iskalla minus 130 grader! Å andra sidan kan det också bli 50 stekande plusgrader vid ekvatorn.

Ingen människa har varit där. Planen är att Mars ska bli nästa himlakropp att få besök från jorden, men ingen vet riktigt när. Det är väldigt dyrt att skicka en rymdfärja så långt och det är mycket som måste planeras noga. Men i framtiden tror en del forskare att Mars till och med kommer att bli en rymdstation, där astronauter kan mellanlanda på vägen till ännu mer avlägsna planeter.

Än så länge har dock bara några robotar landat på Mars. De har åkt fram och tillbaka bland stenarna på marken, fotograferat och tagit prover som de sedan skickat tillbaka till jorden för analys. På proverna har man sett att det finns vatten på Mars. Vatten behövs för att det ska kunna uppstå liv, så kanske finns det eller har funnits enkla livsformer på planeten.

att ta sig till Mars? I så fall kan du försöka hitta planeten på stjärnhimlen i stället. Det brukar vara ganska lätt – det är inte för inte som Mars kallas för ”Den röda planeten”. Där finns nämligen så mycket rött damm att det syns ända till oss här på jorden. Men det är svårt att säga exakt var på stjärnhimlen du hittar Mars, för den rör på sig från kväll till kväll.

”Mars – din guide till den röda planeten” av Erik Mellgren och ”Stora boken om rymden” av David Glover.