Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hängslen och livrem behövs i regionfrågan

Ingen har ännu format en vision om regionbildningens förträfflighet. Därför får inte länets landstingspolitiker binda sig för ett samgående med Västernorrland. Det vore att handskas ovarsamt med demokratin. Först måste garantier för ekonomi, organisation och sjukvård finnas på plats.

Berättelsen om varför Jämtlands län ska gå upp i någonting större har ännu inte presenterats med trovärdighet. Ändå tar sannolikt landstingsfullmäktige på tisdag ett inriktningsbeslut mot samgående med Västernorrland.

Före ett sådant bindande beslut måste politiken svara på frågan varför. Vilka fördelar en större region får för dig och mig. Hur det slår ekonomiskt mellan landstingen och inte minst: Vilka konsekvenserna blir för länets sjukvård och dess patienter.

I landstingets handlingar står att frågan ska utredas vidare. Det låter bra, men är samtidigt illavarslande, för är det någonting som regionfrågan präglas av så är det år av utredning. Utan att politikerna för den skull har nått en vision gentemot medborgarna som folk tagit till sig.

Därför krävs mer av villkor inför tisdagsbeslutet. Kompletterande skrivningar av ett förslag till beslutsunderlag som inte får tas rakt upp och ner. Klausuler av friskrivning måste därför in, om framkomna fakta inte gagnar oss jämtar. Annars kan det här inte alls komma ifråga.

När beslutsprocesser flyttas från staten, (länsstyrelsen), till en folklig demokratisk församling, (regionparlament) pratar vi om decentralisering. I grunden ska det bejakas att regionala utvecklingsfrågor flyttas från tjänstemän till politik.

Tyvärr har mycket gått snett i nuvarande process. Det här visas av de många kritiska artiklar som inte minst publicerats på ÖP:s Åsiktsuppslag denna vecka.

Fem tunga socialdemokrater manade i tisdags sitt parti till besinning utifrån ett demokratiunderskott i regionfrågan.

I går gjorde 154 läkare i länssjukvården ett kraftfullt upprop där de kräver svar på ett antal vitala frågor utifrån patientperspektiv. I båda fallen uttrycks oro över många oklarheter. Om hur Västernorrland tacklar sitt underskott på nästan en halv miljard. Om en möjlig skattehöjning som i så fall kan drabba vårt län. Om ett eventuellt negativt utfall av skatteutjämning, som kan bli kostsamt. Om framtiden för vårt länssjukhus.

Kritiken måste tas på allvar och demokratiperspektivet sättas i centrum. Därför gäller taktiken hängslen och livrem på, inför stundande tisdags landstingsfullmäktige. Beslutet kan vara framåtsyftande, men måste också ha en köksutgång. Ingen ska i ett senare skede behöva känna att vi köpte grisen i säcken.