Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna vill minska Bryssels makt

Hanna Wagenius, bördig från Bruksvallarna, är nöjd med att stå som nummer 4 på Centerns valsedel i EU-valet. Och hon gillar EU.

– EU bestämmer väldigt mycket och har mycket makt över frågor som jag tycker är viktiga. Och ibland lite för mycket makt får man väl lägga till.

Bland annat tycker hon att EU "roffat åt sig" för mycket makt när det gäller rovdjurspolitiken, som till exempel frågan om hur mycket varg som ska få jagas i Sverige.

Hon pekar på att art- och habitatdirektivet i sig är oföränderligt, till dess nya lagar och regler antas.

– Men viltstammarna i Europa förändras.

Vilket utskott vill hon sitta i om hon väljs in?

– Justitieutskottet är viktigt när det kommer till vilka frågor som ska bestämmas av EU. Och miljö- och jordbruk, det är frågor som ligger en centerpartist varmt om hjärtat.

Hanna Wagenius tog juristexamen vid Uppsala universitet våren 2012. Men hon har ännu inte jobbat som jurist. Ordförandeskapet för Centerpartiets ungdomsförbund tar all hennes arbetstid.

Hon säger att hon vill verka för att färre frågor beslutas på EU-nivå och att fler beslut tas nationellt och lokalt.

Varför ska folk rösta i EU-valet?

– Det är det enda sättet att påverka vad som händer i Bryssel. Och Bryssel påverkar oss varje dag, säger Hanna Wagenius.

Poddradio: Lyssna på en längre intervju med Hanna Wagenius, Centerpartiet.