Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans grupp vann igen... !

Med Esbjörn Svensson Trio vann Dan Berglund fem Grammisar åren 1997-2008. I kväll tilldelades hans nya grupp Tonbruket sin tredje Grammis på lika många skivor. Och på lördag spelar de på Birka!

Annons

Jazzbasisten Dan Berglund, 50, är född och uppvuxen i Pilgrimstad.

Han spelade i en rad olika konstellationer innan han 1993 var med och bildade Esbjörn Svensson Trio, Sveriges utan motstycke mest internationellt kända jazzgrupp.

Sommaren 2008 omkom Svensson i en dykolycka, varefter Berglund och trummisen Magnus Öström så småningom bildade nya konstellationer. Båda har tillägnat sin avlidne kamrat musik på sina nya skivor.

Vintern 2009 var Dan Berglund redo att spela in med den nya gruppen i en studio i Halden i Norge.

Han gick då samman med klaviaturspelaren Martin Hederos (The Soundtrack of Our Lives mm), trummisen Andreas Werliin (Wildbirds & Peacedrums mm) och gitarristen Johan Lindström, som spelat med såväl Per Texas Johansson som Elvis Costello.

• Deras första skiva "Dan Berglunds Tonbruket fick 2010 en Grammis som bästa jazzskiva 2009.

• 2011 fick de en Grammis även för sin andra skiva "Dig it to the end"

• Och i går utsågs tredje skivan "Nubium Swimtrip" till 2013 års bästa jazzskiva av Grammisjuryn. Tre Grammisar på tre skivor, ett svårslaget rekord.

Som grädde på moset är Tonbruket just nu ute på en serie spelningar i norrland, som på lördag kväll landar på Birka folkhögskola, där Dan Berglund själv var elev på musiklinjen i början av sin karriär.

Tonbruket är öppet för olika samarbeten, i fjol turnerade man exempelvis med Ane Brun och tidigare förra året spelade man till en pjäs på Dramaten.

Den senaste skivan spelades in våren 2013 på klassisk mark - Beatles´ studio på Abbey Road i London.

Tonbrukets musik är svår att genrebestämma, här finns tydliga inslag av jazz, men också rock och folkmusik. Vad Grammisjuryn kunnat konstatera är att de vågar bryta nya musikaliska vägar, det är vad man belönar genom att för tredje gången i rad tilldela Tonbruket en Grammis.