Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Är pepparkakor till lucia det viktigaste vi har att prata om på förskolan?

Barn i luciaklänningar, stjärngossedräkter och tomteluvor. Ljus, luciasånger och morgontrötta föräldrar. Mycket tradition men mest en mysig stund med barnen innan dagen startar på allvar.

Om ni firade lucia på en förskola så vet ni hur det kan se ut. Med glögg, lussebullar och pepparkakor. Om budgeten tillåter vill säga.

Förhoppningsvis fick barnen på Östersunds förskolor åtminstone pepparkakor. För en månad sedan verkade det högst osäkert.

Även på sådant som pennor och suddgummin

Köpstopp gäller på Östersunds skolor och förskolor. Även på sådant som pennor och suddgummin. Totalt 6,5 miljoner kronor hoppas kommunen spara fram till årsskiftet.

ÖP rapporterade om sparpaketet i slutet på september. Artikeln väckte ingen större uppmärksamhet.

När först Sveriges Radio Jämtland och sedan ÖP berättade att köpstoppet även innebar stopp för pepparkakor till luciafirandet tog det däremot hus i helsicke, skulle man kunna säga.

Ingen brist på vare sig engagemang eller initiativkraft

Reaktionerna på nyheten om pepparkaksstoppet var omedelbara. En privatperson blev så berörd att han erbjöd sig att själv köpa kakburkar och skicka till Östersund. Ingen brist på vare sig engagemang eller initiativkraft alltså.

Några timmar efter avslöjandet fick kritikerstormen kommunen att ändra sig. Frågan hade varit ändå upp till kommunfullmäktige som skjutit till extra pengar. Elever på både förskolor och skolor skulle få sin pepparkakslucia.

"Efter kontakt med medborgare samt rapportering i media om att förskolebarn i Östersund skulle bli utan peppar­kakor vid årets luciafirande har kommunen tagit ett nytt beslut" förklarade kommunledningen i ett pressmeddelande.

Nyheterna om pepparkaksstoppet bland förskolebarn är mest lästa

För förskoleschefen Elisabeth Uitto var historien inte slut där. I tisdags rapporterade ÖP om en förfalskad beställning på 250 pepparkaksburkar som hade gjorts i hennes namn. Kakburkarna landade i Rådhuset men fick skickas tillbaka.

ÖP har fina system för att läsa av hur länge, när och hur många av våra prenumeranter som läser olika artiklar på op.se. Vi ser också vilka nyheter som engagerar mest.

Under hösten har nyheterna om skolorna i Östersund handlat om utslitna lokaler, stress och dålig arbetsmiljö. Misshandel och bråk mellan elever. Om föräldrar som har protesterat och förslag på att stänga fritidsklubbar.

En larmrapport från kommunens revisorer

I våras rapporterade vi om en larmrapport från kommunens revisorer om att sjukskrivningarna ökar och arbetsmiljöarbetet har klara brister.

Med andra ord nyheter som pekar på en skola där det finns många problem som behöver lösas för att elever och lärare ska ha det bra.

Trots det slår inget nyheten om pepparkaksstoppet. Den är mest läst av alla våra nyheter om situationen på skolor och förskolor i Östersund. Antal läsare av andra skolnyheter har varit marginellt jämfört med den om pepparkakorna.

Det är självklart barnen som får betala

"Det är självklart barnen som får betala. Betala med vad?" skrev ÖP:s krönikör Ulla Granqvist i en personlig text om förskolan för några veckor sedan. Krönikan publicerades i gratistidningen ÖP Magasin och på op.se. På nätet har den hittills samlat drygt 600 läsningar. En tiondel av den uppmärksamhet som nyheten om pepparkaksstoppet fick.

På ett sätt går det att förstå. Att som läsare förfasa sig över kommunen och säga "men det är ju för jäkligt" är ett enkelt ställningstagande.

Å andra sidan blir det problematiskt när läsandet stannar där och engagemanget inte räcker till för svårare skolfrågor. För ärligt talat om ungarna blir utan ett par pepparkakor har ju ingen större betydelse i det stora hela.

För ÖP var det befogat att berätta om effekterna av det kommunala köpstoppet som en del i den pågående bevakningen av Östersunds skolor.

Möjligen kan genomslaget för pepparkaksnyheten fungera som ögonöppnare för hur skolorna brottas med att få ekonomin att gå ihop när fokus på verksamheten borde ligga på helt andra saker.

Läs mer

Efter kommunens tillfälliga pepparkaksstopp – hundratals pepparkaksburkar beställdes i hennes namn: ”Ledsen och arg”

Ulla Granqvist: Barn har samma behov i dag som de alltid har haft – kärlek, bekräftelse, tid och stabil anknytning

Hans Lindeberg: Redan för tre år sedan var frågan vem som ska betala för kaoset i Lillänge