Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Att Facebook åker på turné och ber om förlåtelse räcker inte – varför inte sluta mata odjuret?

Om människor som tillhör en bestämd religion skriver mannen att "det enda dom kan är att mörda och våldta hur fan kan världen omfamna såna jävla inavel". Invandrare från ett afrikanskt land kallar han "dom största parasiterna som vi har i detta land".

Östersunds tingsrätt dömde honom i veckan till böter för hatbrottet hets mot folkgrupp.

Människor med en annan nationalitet beskriver han som "vidriga landsförrädare som har förverkat sin rätt att leva...det är små svin som borde avrättas."

En rasistiskt, öppen grupp med cirka 15.000 medlemmar

Mannen är i 40-års åldern från en ort i Ragunda kommun. Han skrev sina inlägg på Facebook. I en rasistiskt, öppen grupp med cirka 15 000 medlemmar.

Mannen hävdar i polisförhör att han bara "uttryckt sin åsikt som han har rätt att göra".

En äldre kvinna skriver: "De kan ju smitta ner offren med smittsamma sjukdomar är det ingen som tänker på det? Och en del kan ju bli gravida också... Jävla våldtäktsmän. De ska snöpes. Kastreras". I inlägget refererar hon till olika hudfärger.

Fy fan för dessa människor. Ut ska dom

Texten sprids i en av Sveriges största grupper på Facebook. Gruppen "Stå upp för Peter Springare" som då hade 198 000 medlemmar. Nu har gruppen bytt namn till ”Stå Upp För Sverige”.

I en annan Facebook-grupp skriver hon:

"De låter värre än vilda djur. Fy fan för dessa människor. Ut ska dom. Det är vårat land. Inga utbölingar ska få finnas i vårt kristna land. De är mördare, terrorister, överfaller, rånar, våldför sig på unga tjejer och kvinnor."

Dragits med av jargongen

Kvinnan är nu åtalad för hets mot folkgrupp. I polisförhöret medger kvinnan som också bor i Ragunda att hon "inte har egen personlig erfarenhet av invandrare, att hon drabbats av något. Det är nog så att hon läst på Facebook och dragits med av jargongen."

I onsdags rapporterade ÖP från Facebooks egen "be om förlåtelseturné" som kom till Östersund: Facebook ber om ursäkt i Östersund: ”Vi har haft ett tufft år”

Sam Rihani, chef för Facebook i Sverige och Finland, förklarade varför företaget nu tvingas fördubbla antalet anställda för att komma tillrätta med spridningen av hat och hot.

När Rihani välkomnades upp på scenen var det med orden att han representerade "det coolaste företaget".

Svårt att se vad som är coolt

Den äldre kvinnan i Ragunda drogs med av samtalsklimatet på Facebook och började lufta sina grovt fördomsfulla åsikter fritt. Nu misstänks hon för ett brott hon inte ens visste fanns.

Mannen i 40-årsåldern hävdar att han utnyttjade sin grundlagsskyddade yttrandefrihet som han uppfattar som en helt obegränsad rättighet utan eget juridiskt ansvar.

Facebook gav de den megafon som behövs för att fritt sprida sin rasism. Det är svårt att se vad som är "coolt" med det.

En fantastisk plattform för debatt och diskussion

Visst kan det kännas trevligt att dela födelsedagshälsningar, bilder på familjemiddagen och från semestern med vänner och andra i ett öppet digitalt nätverk, i realtid och utan geografiska begränsningar.

I sina bästa stunder är Facebook en fantastisk plattform för debatt och diskussion. Över hälften av svenskarna använder Facebook varje dag. Enligt undersökningen Svenskarna och internet har användandet minskat något men det är fortfarande den första nyhetskällan många av oss.

Trodde han för mycket på kraften i människans inneboende godhet

För Mark Zuckerberg, en av Facebooks grundare och stor ägare, fanns utrymme för en tjänst som bara kommunicerar med dina nära vänner och familjen. Kanske trodde han för mycket på kraften i människans inneboende godhet när han släppte loss sin plattform.

Facebook har utvecklats till en maktfaktor med små eller obefintliga möjligheter till insyn och kontroll. Vilket bara i sig är rakt motsatt grundvärderingarna i ett öppet demokratiskt samhälle.

Dags att skrota den aningslösa synen

För rasism och högernationalistiska krafter har Facebook varit en av de tyngsta kanalerna för att sätta sin politiska agenda på samhällsdebatten de senaste tio åren.

Högst sannolikt var Facebook verktyget som avgjorde valet i USA till Donald Trumps fördel. Att i det läget komma med löften om att öka efterhandsgranskning och skruva ner spridningen av lögner, hat och hot räcker inte.

Det är dags att skrota den aningslösa synen på Facebook. Eller varför inte helt enkelt sluta mata odjuret.

Läs mer

Hans Lindeberg: Nu gör vi journalistiken ännu bättre. Totalt 30 ÖP-reportrar rapporterar från länet

Hans Lindeberg: Klimathotet har ingen politisk färg

Hans Lindeberg: Sex helgon i den journalistiska himlen