Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Att inte ta BB-debatten där den förs är som att stoppa huvudet i sanden

”Debatten handlar om motsättningarna mellan stad och land. Frågan är om vilka metoder som helst är tillåtna för den goda saken”.

Så inledde programledaren Janne Josefsson SVT:s Uppdrag Granskning i förra veckan.

För ett år sedan stängdes BB-avdelningen på sjukhuset i Sollefteå trots många protester. Sedan dess pågår en fredlig ockupation av sjukhuset.

Uppdrag Granskning handlade inte om själva sakfrågan, om det var rätt eller fel att stänga BB. Utan vilka följder den massiva och ibland hätska debatten om nedläggningen har fått. Med dödshot, grova förtal och hatkampanjer framförallt mot de politiker som röstade för att stänga BB.

Vi har var och en personligt ansvar för vad vi lägger ut på sociala medier men vad händer när hela det samlade flödet i en omdiskuterad fråga blir ohanterbart?

Sollefteåkampanjen som har drivit frågan om att rädda Sollefteå-BB har använts som förebild när det gäller att skapa opinion i sociala medier.

Tiotusentals följare har engagerat sig. Deras kampanj har fått uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.

Men i spåren av engagemanget kommer svansen, med överdrifter, hat och hot. I en del fall från etablerade ”nättroll”. I andra från helt vanliga människor som dras med och verkar släppa alla hämningar.

Vilket i sin tur leder till att någon häver ur sig att ledande politiker ”borde få cancer och dö bort”.

Ett uppgift som spreds och delades brett var att tre förlossningar skett i bilar mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. Frågan som ställdes i ett Facebookinlägg var ”När kommer första dödsfallet”.

Enligt Uppdrag Granskning var det överhuvudtaget inte sant.

”Man måste ändå fråga sig om inte sjukhusstriden i Sollefteå har spårat ur” skrev Länstidningen i en ledare efter programmet.

En fråga som Uppdrag Granskning inte berörde är vilket ansvar Region Västernorrland (tidigare Landstinget i Västernorrland) har för "urspårningen".

Även om enskilda politiker själva varit aktiva har regionen som myndighet haft som strategi att inte agera på Facebook.

När sjukhusstriden var ämnet för en diskussion på Publicistklubben före jul berättade kommunikationsdirektören Lars-Erik Marklund att regionen bestämt sig för att inte debattera i sociala medier.

I anslutning till ett TV-inslag i SVT Västernorrland förklarar han beslutet mer utförligt:

”Det strategiska beslutet handlar inte på något sätt om att bojkotta dialogen med invånarna i Ådalen. Däremot har Landstinget Västernorrland valt att inte aktivt bemöta alla kommentarer och synpunkter som lyfts i diskussionsgrupper på sociala medier.”

Lars-Erik Marklund är chef för kommunikationsavdelningen inom en stor offentlig verksamhet. Hur Region Västernorrland sköter sin sjukvård påverkar många människor.

Att ha som strategi att inte möta människor där de befinner sig – på sociala medier – verkar vara som att stoppa huvudet i sanden och hoppas att stormen blåser bort av sig själv.

Exemplet från Sollefteå visar att det inte händer. Snarare riskerar den bara att förvärras om inte en av de tyngsta parterna är aktiv med att svara, förklara och bidra med fakta.

En debatt blir alltid mer givande om olika åsikter kommer till tals på någorlunda lika villkor. För etablerade medier finns ett system som reglerar det. På sociala medier är det upp till var och en. Därför blir det problematiskt när en region med stor makt över människors livsvillkor väljer att inte ta debatten där den förs.

I stort sett varenda nyhetsredaktion har numera bemanning dygnet runt. Ett av skälen är behovet att vara aktiv i sociala medier och besvara reaktioner på vår journalistik. Det kan vara jobbigt, svårt och kännas obekvämt – och som i Sollefteåfallet vara arbetskrävande - men erfarenheten är tydlig:

När vi engagerar oss blir diskussionen de allra flesta gångerna mer saklig och nyanserad.

Det är ett ansvar fler måste börja ta. Risken annars är att fler folkliga kampanjer går över styr och fler aktiva politiker lägger av. Ett sådant samhälle är ingen bekänt av.

Uppdrag Granskning ifrågasatte vilket ansvar initiativtagarna till Sollefteåkampanjen har för att delar av debatten om BB-nedläggningen gått överstyr.

Det är en viktig fråga.

Samtidigt är det svårt att förstå hur en myndighet som vill ha dialog med sina medborgare kan ha som strategi att helt backa ur när det bränner till.

Läs mer:

Hans Lindeberg: Ge Abrham lite eftertanke i julhelgen

Hans Lindeberg: Plus har vänt trenden - ÖP ökar

Hans Lindeberg: Nyheten om gängbråket i Badhusparken - ett styrkebesked för oberoende journalistik