Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Även Hadi har blivit uppmätt av svenska staten

Annons

Firandet av Staare 2018 satte sin prägel på Östersund.

Motsättningarna kring frågan om att erkänna samernas rättigheter som urbefolkning tydliggjordes.

Det finns oerhört många maktintressen där människor inte vill dela med sig makt. Där människor helt enkelt inte tillräckligt vill tillgodose urfolket samernas deras rättigheter, förklarade kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

I sitt invigningstal lovade hon göra vad hon kan för att Sverige ska underteckna FN-konventionen om urbefolkningars rättigheter.

Jag var så less på att man alltid var minoritet och en turistattraktion. Jag ville vara med och visa att vår historia inte är gullig, sade Lene Cecilia Sparrok som har huvudrollen i den guldbaggevinnande Sameblod i en intervju med ÖP:s kulturredaktör Karin G Jonsson.

I filmen reser forskarna från rasbiologiska institutet i Uppsala till en liten sameskola. Eleverna kläs upp och ställs på led. De har förberett välkomsttal och bugar för överhetens utsända representanter som anses komma med visdom och kunskap.

Sedan tvingas tonårsbarnen i grupp klä av sig nakna, de mäts och fotograferas. Medan grabbar från grannbyarna tjuvkikar in genom fönstren till skolsalen.

Det är svårt att inte bli djupt berörd av filmberättandet.

Den svenska rasbiologiska forskningen under första halvan av 1900-talet blev en inspirationskälla för nazisternas förintelsepolitik i Hitlertyskland.

Sanningen om svenska statens historiska övergrepp mot samer har avslöjats steg för steg genom åren.

Sameblod tilldelades fyra Guldbaggar på årets filmgala. Den röstades fram till årets publikpris av tittarna.

Många av oss som sett filmen känner både skam och skuldkänslor inför övergreppen men Staare 2018 visar på att spåren finns kvar.

Sameblod synliggör återigen en skamfläck i den svenska historien. Det är smärtsamt men bidrar till att ge perspektiv på vad som händer nu i en helt annan fråga.

Hadi Ghambari var i femårsåldern när han tillsammans med sin familj flydde från Afghanistan. Han minns inte mycket av småbarnsåren eller landet. Flykten gick till Pakistan. Därefter Teheran, Turkiet, Lesbos i Grekland.

Han kan ha gått ett par månader i flyktingskola. Hans hörsel skadades allvarligt när han utsattes för ett självmordsattentat. Han hamnade på New York Times förstasida med en flytring kring kroppen efter att ha överlevt i gummibåten på Medelhavet.

Nu går Hadi i åttonde klass på Storsjöskolan i Östersund. Har syslöjd, har lärt sig läsa, skriva och svenska. Han tränar basket och är ungefär som klasskompisarna i allmänhet.

Med ett avgörande undantag.

Migrationsverket betraktar honom inte som ett barn utan som en vuxen man. Därför ska han skickas tillbaka till Afghanistan.

Även Hadi har blivit uppmätt av svenska staten.

Migrationsverket skickade honom till Stockholm för knäröntgen och till Boden för att röntga tänderna.

Hadi själv säger att han är född 2002. Migrationsverket har bestämt att hans födelseår är 1999.

Östersunds-Posten berättar idag historien om Hadi. Han är inte ensam utan ett i raden av många liknande fall.

Vi kommer fortsätta rapportera om hanteringen av en de ensamkommande flyktingbarnen här i Jämtland. Det är ett viktigt samtidsdokument.

Politiskt pågår en slags kamp om att slippa stå för det enda humana beslutet att låta Hadi och andra som hamnat i hans situation att stanna.

Det är som om trovärdigheten i integrationspolitiken hänger på resultatet i en tävling om att få så många tonårsbarn ut ur landet som möjligt.

Vi tänker följa hur mätandet och uppskattning av åldrar upp eller ner fortgår, trots att mätmetoderna ifrågasätts från alla möjliga håll. Och fortsätta att fråga skolkamrater, lärare och gode män om vilken bild de får av svensk rättssäkerhet.

Om fem eller femton år kanske en journalist eller filmskapare gör en ny film om blod och etnicitet.

Filmen om hur svenska samhället behandlade de ensamkommande flyktingbarnen år 2018.

Jag undrar vilka känslor den kommer väcka hos publiken?

Läs även: Hadi överlevde resan på havet – nu skickas han tillbaka: ”Du är en vuxen man”

Läs även: Ministern om de kritiserade åldersbestämningarna: ”Förutsätter förändring”

Läs mer:

Hans Lindeberg: Miljonerna till cykelvägar framstår nog som en droppe i havet

Hans Lindeberg: Att inte ta BB-debatten där den förs är som att stoppa huvudet i sanden

Hans Lindeberg: ÖP kan inte ersättas av regioner som gör nyheter om sig själva

Annons