Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Bra att Kindberg-härvan får en rättslig prövning – för Östersunds skull

 
Rättegången mot Daniel Kindberg
Visa alla artiklar

I juli 2017 såg 8 000 på ett fullsatt skidstadion i Östersund på storbildskärm hur ÖFK slog ut turkiska storlaget Galatasaray ur Europa League.

I april 2018 anhölls Daniel Kindberg, då ordförande för Östersunds FK och VD i kommunens bostadsbolag, tillsammans med en affärspartner och en tidigare kollega. Trion är misstänkta för grov ekonomisk brottslighet

På torsdag startar rättegången i Härnösand.

Jag tänker på drömmen om ett fotbollslag

Jämförelser är alltid svåra men frågan är vilka andra nyhetshändelser som gripit tag i en hel stad på samma sätt som berättelsen om ÖFK:s framgångar och den misstänkta brottshärvan har gjort.

Jag tänker på drömmen om ett fotbollslag, Östersunds självbild och klimatet i samhällsdebatten. För att ta några exempel.

Några polisutredningar pågår fortfarande i spåren av den misstänkta ekobrottsligheten men att det nu blir en rättslig prövning är nog nödvändigt för att Östersund ska komma vidare.

Vare sig det handlar om krossade drömmar eller den fortsatta politiska utvecklingen.

Annars hade han aldrig kunnat väcka åtal

Kammaråklagare Niklas Jeppson på ekobrottsmyndigheten menar att han har bevis för att upplägget där pengar förts från kommunägda Östersundshem, byggföretaget Peab, via ett företag i Sollefteå till ÖFK och klubbens bolag Driftaren är brottsligt. Annars hade han aldrig kunnat väcka åtal.

Utspelar sig i offentlighetens ljus

Nu är det upp till Ångermanlands tingsrätt att bedöma om åklagaren har rätt. Tingsrätten har planerat in 13 rättegångsdagar fram till början av oktober. Att domen, vad den än blir, överklagas och tas upp i hovrätten är mycket troligt.

Det är ofrånkomligt att affärerna som berör ÖFK och Östersundshem utspelar sig i offentlighetens ljus.

Östersundshem är ett offentligt bolag som styrs av politikerna och en angelägenhet för alla medborgare i kommunen.

Passade in i olika offentliga uppdrag

ÖFK är en av fotbollens elitklubbar och en del av idrottsrörelsen. Klubbens verksamhet bygger helt på stort publikintresse, förtroende från sponsorer och samhällets stöd.

När ÖFK turnerade runt till matcherna i Europa League åkte landshövdingen och tunga politiker med på resorna för att det passade in i olika offentliga uppdrag.

För fem år sedan avslöjade ÖP:s Linda Hedenljung att markaffären på 127 miljoner mellan Peab och Östersundshem gjorts upp utan en oberoende värdering. Då fick våra artiklar egentligen inga större följdverkningar.

ÖFK var en tung del i förlusten

När socialdemokraterna analyserade varför partiet tappade makten i Östersund i förra årets val blev däremot slutsatsen att hanteringen av brottsmisstankarna kring Östersundshem och ÖFK var en tung del i förlusten.

I begreppet offentlighet ligger att medborgare och skattebetalare har rätt att så långt det är möjligt få veta vad som har hänt och varför. Att redovisa fakta och ställa precis de frågor som offentligheten kräver är en del i uppdraget för oss journalister.

Allt fler makthavare och personer i offentliga positioner drar sig undan

Så länge framgångssagan kring ÖFK fortfarande snurrade på fungerade det bra. Efter att brottsmisstankarna avslöjades har det varit svårare att få intervjupersoner att ställa upp.

Trenden att allt fler makthavare och personer i offentliga positioner drar sig undan, försöker mörklägga och istället väljer forum där de slipper ifrågasättande av pålästa journalister hotar öppenheten i samhället.

Rapportera direkt om vad som sägs i rättegångssalen

Därför återstår också många frågor att besvara. Förundersökningen omfattar tusentals sidor med fakturor, mejl och förhör.

Från och med torsdag bevakar ÖP hela rättegången i Härnösand med två reportrar på plats. Vi kommer att rapportera direkt om vad som sägs i rättegångssalen på op.se och sammanfattar det viktigaste varje dag.

Förhoppningsvis bidrar vår rapportering - alldeles oavsett till hur den rättsliga prövningen slutar - till att fler av de frågor som fortfarande hänger i luften kring ekobrottshärvan kan besvaras.

Det vore bra, för Östersunds skull.

Läs mer:

Daniel Kindberg åtalas för grov ekonomisk brottslighet – detta har hänt

Hans Lindeberg: Vårt arbete drivs inte av "äcklig skadeglädje"