Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Bra beslut att inte använda radions ljud i Kindberg-rättegången – gränslinjen måste vara solklar

 
Rättegången mot Daniel Kindberg
Visa alla artiklar

Ångermanlands tingsrätt misslyckades med att spela in ljudet från rättegången mot Daniel Kindberg och två andra åtalade män.

Rättegången var omfattande. Komplicerad bevisning, vittnesförhör och olika åtalspunkter avlöste varandra under 13 rättegångsdagar.

Meningen är att allt som händer under en rättegång ska dokumenteras med bild och ljud. På så sätt blir en eventuell ny rättegång i högre instans enklare att genomföra.

Vittnen kan inte heller ändra sig

Det som en gång sagts i tingsrätten gäller även i hovrätten och behöver inte upprepas. Vittnen kan inte heller ändra sig om de av något skäl skulle vilja göra det mellan två olika förhör.

Så kommer det inte fungera när ekobrottshärvan kring Daniel Kindberg, tidigare ordförande för ÖFK och vd för Östersundshem, tas upp i hovrätten.

Ljudet från åtta av de 13 dagarna i tingsrätten går inte att lyssna på. I november dömdes Daniel Kindberg och hans två medåtalade till fleråriga fängelsestraff. Dagen efter att domarna föll avslöjade ÖP att ljudet från rättssalen fattades.

Tolkning av vad som är rättegångsfel eller inte

Sedan domen kom har de juridiska turerna kring överklaganden och en eventuell ny rättegång mer handlat om tolkning av vad som är rättegångsfel eller inte än om bevisningen bakom de fällande domarna.

Hur sjutton en hovrättsförhandling utan ljud från tingsrätten skulle gå till har varit en av frågorna?

För ljudet finns inspelat trots allt. Av journalister som bevakade rättegången. Sveriges Radio Jämtland verkar ha gjort den mest fullständiga inspelningen. Östersunds-Postens reportrar bandade ljudet från de mer intressanta delarna av rättegången.

Försöka skruva till eller ändra svaren

Så vad är problemet? En enkel, praktisk och kostnadseffektiv lösning vore ju att ta vårt ljud och se om det går att mixa ihop med inspelningarna som faktiskt finns från tingsrätten, kan man kanske tycka.

Då minskar ju också möjligheten att i nya förhör försöka skruva till eller ändra svaren på besvärliga frågor från den tidigare rättegången.

Åklagaren Nicklas Jeppsson har föreslagit att hovrätten ska undersöka om det skulle gå att reparera de skadade inspelningarna genom att använda ljud från Radio Jämtland. Att han vill utreda frågan är bra.

Någon suttit och mixat ihop ljud i ett vittnesmål

I torsdags avslog hovrätten hans begäran. Med motiveringen att hovrätten måste ha exakt samma underlag som fanns i tingsrätten för sin dom. Om det inte är så ska förhör göras om och bevis läggas fram på plats i hovrätten.

Det är ett bra besked. Även om det betyder att när det komplicerade Kindberg-målet kommer upp i hovrätten behöver i stort sett allt tas om från början. Hovrätten motiverar sitt beslut med rättssäkerhetsskäl.

Att en slutlig dom inte ska kunna ifrågasättas för att någon suttit och mixat ihop ljud i ett vittnesmål som visar sig avgörande är en viktig princip.

En annan är kravet på journalistikens oberoende inte ska kunna ifrågasättas.

Jag utgår ifrån att vi hade vägrat

Om hovrätten begärt att ÖP eller Radio Jämtland skulle lämna ifrån oss inspelningar hade det lett till att opublicerat arbetsmaterial som våra journalister samlat in använts som bevis i en rättegång.

Frågan är ju numera hypotetisk men jag utgår ifrån att vi hade vägrat.

Jag förstår om det kan uppfattas som konstigt. Vårt ljud skulle ju kunna underlätta prövningen i hovrätten så varför inte? Allt har ju redan sagts offentligt. Hur svårt ska det vara?

Men precis som rättssäkerhet måste få kosta så gäller det även journalistikens trovärdighet. Polis och domstolar arbetar för samhällets bästa utifrån sina villkor. Medierna har uppdraget att granska hur de sköter sig.

Därför måste gränslinjerna vara solklara.

Om tingsrätten har klantat till det med sina ljudinspelningar så får rättssystemet lösa problemet på egen hand. Även det en viktig princip.

Läs mer

Hans Lindeberg: Informationskampanjer räcker inte för att stoppa trängseln – covid-19 sprids här och nu

Hans Lindeberg: Går det att göra om ÖFK:s fantastiska fotbollsresa med lagliga medel?

Hans Lindeberg: Skulle ÖP:s Ragundareporter ha hållit tyst om den djupa sprickan i kommunens styrande allians?