Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: “Coronakrisen – vad händer nu?” Tillsammans med Mittuniversitetet vill vi ge svar på vart länet är på väg

 
Corona – vad händer nu?
Visa alla artiklar

Sex månader har gått sedan första fallet av coronasmitta rapporterades i länet.

Ett halvår som vi nog aldrig kunnat föreställa oss. Covid 19 är en skrämmande sjukdom.

Att krisen långt ifrån är över framgår av ÖP:s nyhetsrapportering bara de senaste dagarna. Smittspridningen har ökat något igen. Vad som händer på skolorna med alla elever på plats är fortfarande oklart och nu börjar skolbarn att testas.

Om gränsen till Norge ska vara öppen eller stängd avgörs från vecka till vecka. Från och med i dag är Jämtland rött igen, med norska ögon sett.

Även om vi får släppa in 500 åskådare på ÖFK:s hemmamatcher så kommer det vara en förlustaffär menade klubbens vd Michael Schahine när sporten intervjuade honom

"Offra inte oss enskilda näringsidkare" skrev Maud Herkules företagarnas ordförande i Ragunda på ÖP-debatt för några dagar sedan.

Som startat flera intressanta forskningsprojekt

Så frågan är: Vad händer nu? Och hur ska Jämtland komma ur krisen?

Redan i våras började vi på ÖP planera hur den lokala journalistiken under hösten skulle kunna se ut för att ta rapporteringen om coronapandemin ett steg till.

Resultatet blev att vi vände oss till Mittuniversitetet som startat flera intressanta forskningsprojekt om coronakrisens effekter.

Så inte rädslan i onödan får styra

Än så länge finns ganska lite kunskap om vad krisen leder till på längre sikt. Självklart ett bekymmer om man ska tänka framåt. På ett frukostmöte arrangerat av Guldgalan i torsdags hörde jag forskaren Ari Riabacke förklara hur vi i oroliga tider söker efter säkra svar så inte rädslan i onödan får styra mot okloka beslut.

Som motvikt till konspirationsteorier

Under krisen har efterfrågan på både journalistik och forskning ökat. Vi vill gärna lyssna och försöka tolka vad olika experter säger och tror.

Det är en positiv trend värd att ta på allvar. Som motvikt till konspirationsteorier om att viruset sprids via 5G-master, sjukdomen kan botas genom att dricka tvättmedel eller vad det nu kan vara.

Därför hoppas jag att ÖP och Mittuniversitetet med satsningen “Coronakrisen - vad händer nu?” tillsammans kan ge fler svar om vart länet är på väg.

Om framtiden för en av länets basnäringar

Journalistik och forskning arbetar med olika förutsättningar men en sak har vi gemensamt: Att ställa frågor och söka efter fakta.

Vi börjar redan på måndag med en temavecka om det som kanske ligger närmast till hands. Risken att smittan blossar upp igen här i Jämtland och hur den redan hårt pressade sjukvården ska klara nästa kris.

Om några veckor handlar det om framtiden för en av länets basnäringar: Vad händer med turistbranschen?

Läs mer

Guldgalan blir digital – direktsänds på ÖP: ”I år är galan viktigare än någonsin”

Hans Lindeberg: Den här gången får Jämtland inte komma sist när ekonomin startar om

Hans Lindeberg: Tom Silverklos uppdragsgivare är inte aktieägare utan medborgare