Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Därför borde ÖFK ha flyttat matchen till Friends

Jämtkraft Arena är en del av dramaturgin kring Östersunds FK. Fotbollsarenan i skogsbrynet i utkanten av stan. Folkvandringen dit inför varje match.  

Publiksiffran en vanlig allsvensk omgång är jämförbar med invånarantalet i många av länets halvstora orter.

Utsålt så fort det drar ihop sig till stormatch.

Fördelen av hemmaplan är alltid en faktor att räkna med i fotboll. Om antagandet att bortalagets spelare är mer känsliga för minusgrader, regn och snö är riktigt har den extra stor betydelse för Östersunds FK.

När nordvästan tar fart över Storsjön och kopplar greppet över Östersund ligger arenan strategiskt oskyddad för kallvinden.

Hur stor påverkan vädret har på ÖFK:s taktiska spel är svårt att säga, men vi pratar gärna om det.

När Galatasaray spelade önskade många sig riktigt ruskväder i juli. Nu gäller det hemmamatch mot Arsenal. Man kan tänka sig att motståndarlag från London där medeltemperaturen i januari ligger på plus 4 grader är mer vana vid att spela under griniga förhållanden än lag från Istanbul.

Så kan man spekulera och resonera över en lunch på jobbet.

Europeiska fotbollsförbundet har för övrigt ingen köldgräns men rekommenderar inte spel under minus 16 grader.

Mycket av fotbollens själ och hjärta byggs kring hemmaarenan, vare sig den heter Gamla Ullevi, Studenternas, Tele2, Jämkraft Arena eller Emirates Stadium i London.

Ett fotbollstempel som placerats mitt i byn av gemenskap mellan laget och deras supportrar. En stark kraft för att tillsammans nöta ner alla bortalag.

För Östersunds FK var det självklart att spela mot Arsenal på Jämtkraft Arena. Kärnan av trogna fans här hemma ska ha chans att se alla matcher i Europa League i Östersund.

Det går att förstå. Själen och hjärtat, som byggt upp den gemensamma självkänslan, som bidrar till kraften i själva spelet gör det svårt att lämna templet.

Frågan om att flytta matchen tycks aldrig ha varit på dagordningen.

Vad hade hänt om Östersunds FK spelat mot Arsenal på Friends Arena i Solna?

Att läktarna fyllts med 50.000 åskådare är ingen vågad gissning.

Just nu är det dragkamp om för få biljetter.

Östersunds FK - storyn om sagan om laget från den lilla staden - har för länge sedan växt ur den lilla staden.

Det är bara att följa den nationella och globala mediebevakningen kring Europa League för att få syn på vad som håller på att hända. Gemenskapen mellan lag och supportrar är inte längre något lokalt som begränsas av geografi.

Därför borde ÖFK som en engångsåtgärd ha flyttat sitt tempel och byggt upp det ännu större och för många fler på Friends Arena.

Risken är att tillfället aldrig kommer tillbaka.

OK. Möjligheten att få draghjälp av drivsnö och kallgrader mot Arsenal minskar.

Å andra sidan: Vad skulle det långsiktiga värdet vara att bjuda upp till en nationell fotbollsfest med Östersund i centrum.

Här brukar vi ofta i olika sammanhang prata om att ”vi måste sätta oss själva på kartan”. Ofta så slutar det i mer eller mindre krystade kampanjer eller event.

Östersunds FK finns redan på kartan med sin framgångssaga i guldskrift. Ytterligare en avgörande faktor att ta hänsyn till.

Läs mer:

Hans Lindeberg: Miljonerna till cykelvägar framstår nog som en droppe i havet

Hans Lindeberg: Att inte ta BB-debatten där den förs är som att stoppa huvudet i sanden

Hans Lindeberg: Nu får du 40 nyhetssajter i din nyhetsprenumeration